Napsusõbrad saavad osaleda moodsas uuringus

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholitarvitajaid oodatakse osalema uudses uuringus "Selge". Foto on illustratiivne.
Alkoholitarvitajaid oodatakse osalema uudses uuringus "Selge". Foto on illustratiivne. Foto: Liis Treimann/Postimees

Tervise arengu instituut (TAI) kutsub huvilisi osalema uue, alkoholi tarvitamise vähendamist toetava veebipõhise programmi "Selge" mõjuuuringus.

TAI terviseturunduse keskuse projektijuht Triin Ülesoo ütles, et programm "Selge" on mõeldud inimesele, kes soovib oma alkoholitarvitamist vähendada või kontrolli all hoida. "Kuna tegemist on Eesti oludele kohandatud rahvusvahelise programmiga, siis enne selle kõigile soovijatele kättesaadavaks tegemist soovime hinnata, kui tõhus on see Eesti oludes. Seetõttu saavad uuringus osalejad esimesena võimaluse programmi proovida. See on tasuta ja täiesti anonüümne – kõik sisestatud andmed on konfidentsiaalsed," lausus Ülesoo. 

Uuringus osalemiseks saab registreeruda veebilehel selge.alkoinfo.ee kuni 15. aprillini. Oodatud on alkoholi tarvitavad inimesed, kes on üle 18 aasta vanad ja valdavad vabalt eesti keelt. Osalejal peab olema vähemalt kord nädalas võimalus internetti kasutada.

Uuringu jaoks sobivad inimesed jaotatakse juhuslikkuse alusel kahte gruppi – programmis osalejad ja kontrollgrupp. "Mõlemad grupid on uuringu jaoks olulised, kontrollgrupp saab aga ligipääsu programmile pool aastat hiljem. Mõlemal grupil palume poole aasta jooksul kolm korda täita uuringuküsimustik. Uuringugrupil tuleb aga kaheksa nädala jooksul programmi kasutada – seda saab teha vabalt valitud ajal kas arvutis, tahvelarvutis või nutitelefonis," rääkis Triin Ülesoo.

"Selge" abil saab õppida tehnikaid, mis aitavad vähendada alkoholi tarvitamist, mõista oma käitumismustrite tagamaid ja teha nende muutmiseks vajalikke harjutusi, pidada alkoholi tarvitamise päevikut, saada e-posti teel suunamist, toetust ja muud abi.

2019. aastal saavad programmile "Selge" ligipääsu ainult mõjuuuringus osalejad. Uuringuperioodil on programm eestikeelne, kuid aastaks 2020, kui programm avaneb kõigile soovijatele, valmib ka venekeelne versioon.

Programmi töötas koostöös Maailma Terviseorganisatsiooniga välja Swiss Institute for Addiction and Health Research (ISGF). See on edukalt kasutusel Hollandis, Kanadas, Saksamaal, Šveitsis ja Austrias.

Alkoholi liigtarvitamine on Eestis tõsine probleem, mis põhjustab mitmeid haigusi ning toob kaasa nii majanduslikke kui ka emotsionaalseid kahjusid. Ligi kolmandik alkoholi tarvitavatest täiskasvanud eestimaalastest on alkoholi liigtarvitajad. Nende seas on 50 000 – 60 000 inimest, kes on alkoholist sõltuvuses.

Infot, kuidas vähendada alkoholi tarvitamist ja kuidas saada ravi, leiab TAI veebist ja perearstilt.

Programmi "Selge" ja selle mõjuuuringu korraldamist rahastab Euroopa Sotsiaalfond programmi "Kainem ja tervem Eesti" raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles