Vanamuusikapäev tutvustab tuhandeaastast muusikapärandit

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johann Sebastian Bach.
Johann Sebastian Bach. Foto: Vikipeedia

Neljapäeval on Euroopa vanamuusikapäev.

Euroopa vanamuusikapäeva tähistatakse kontsertidega üle Eesti. Rakvere muusikakoolis astuvad sel puhul neljapäeval kell 18 kuulajate ette sealsed õpilased ja õpetajad. Tänavu pealkirja "Tähistame Bachi sünnipäeva" kandva vanamuusikapäeva mõte on tutvustada keskaja-, renessansi- ja barokkmuusika meistriteoseid tänapäeva muusikute interpretatsioonis ning äratada seeläbi laiema publiku huvi Euroopa enam kui tuhande aasta vanuse rikkaliku muusikapärandi vastu.

"Euroopa varase muusika alla mahub kõik, mis on kirja pandud enne Johann Sebastian Bachi (1685–1750), kelle sünnipäeva samuti just 21. märtsil tähistatakse," ütles varase muusika päeva eestvedaja Eestis klavessiinimängija Saale Fischer. "Laias laastus mõeldakse varase muusika all Euroopas ja õhtumaade kultuuriruumis keskaja algusest loodud ja kirja pandud muusikat, millesse on talletatud sajandite ajalugu, persoone, sõjakäike, rõõmu ja kurbust, aga ka uusi ideid ja tehnikaid," selgitas ta.

Varane muusika kõlab tänapäeval nii maailma mainekates kontserdisaalides kui ka väiksemates paikades, näiteks mõnes keskaegses tornis või saalis, kuhu mahub peale muusikute vaid 20 kuulajat. "Varase muusika mängimiseks sobivad hästi ajaloolised ruumid, lossisaalid ja kirikud, mis oma akustikaga toetavad vanemate ning vaiksemate pillide mängu," ütles Fischer.

Vanamuusika mängimisel on Saale Fischeri sõnul üks keskseid küsimusi, milliste pillidega seda teha, et muusika kõlaks võimalikult sarnasena sellega, kuidas helilooja soovinuks. Tänapäeval on suund sinnapoole, et muusikat ei konserveerita, vaid see äratatakse ellu, mängides varast muusikat ka modernsetel pillidel. "Muusikuna olen veendunud, et muusika hakkab elama siis, kui panna sinna oma parimad oskused, mõtted ja süda. Varast muusikat on seega kõige parem mängida pillil, mida muusik kõige paremini valdab," ütles Fischer.

Lisaks professionaalsetele muusikutele astuvad vanamuusikapäeval üles muusikakoolide õpilased ja õpetajad. (VT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles