Täna kaks minutit enne südaööd algab astronoomiline kevad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadekuulutajad lumikellukesed.
Kevadekuulutajad lumikellukesed. Foto: Elmo Riig

Astronoomiline kevad algab täna kell 23.58, klimaatiline kevad saabub aga siis, kui ööpäeva keskmine õhutemperatuur tõuseb püsivalt üle viie soojakraadi.

Astronoomiline kevad, mis põhjapoolkeral on seotud kevadise pööripäevaga, algab kolmapäeval kaks minutit enne südaööd ehk kell 23.58. 

Klimaatiline kevad saabub aga siis, kui ööpäeva keskmine õhutemperatuur tõuseb püsivalt üle viie soojakraadi. Sel aastal on klimaatiline kevad veel saabumata. Küll on Eestis valdavalt kohale jõudnud varakevad ehk aeg, mis algab pärast lumikatte lõplikku kadumist.

Kuupäevaliselt on ajaloos kõige varasem klimaatilise kevade Eestisse saabumine olnud 1990. aasta 16. aprillil Tartus ja Võrus ning kõige hilisem 1942. aasta 24. mail Pakril.

Kui arvestada Eestit ühe tervikuna, on varajasim kevad saabunud 6. aprillil 2008. aastal ja kõige hilisem 17. mail 1941. aastal.

Eelmisel aastal saabus kevad 10. aprillil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles