Kevad Joaveskil: vett on palju ja seda tuleb juurde

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joaveski kalatrepp, mille forellid ja lõhed olevat üles leidnud ja kasutusele võtnud.
Joaveski kalatrepp, mille forellid ja lõhed olevat üles leidnud ja kasutusele võtnud. Foto: Meelis Meilbaum

Linnavurledele tundub, et kohalikud jõenired on muutunud märatsevateks mägijõgedeks, kuid suurvee tipphetk pole veel käeski.

Täpselt Lääne-Virumaa ja Harjumaa piiril paiknev Joaveski hüdroelektrijaam töötab täisvõimsusel. Vett on palju, kuid jaama hooldaja Enn Eeriksoo kinnitusel tõuseb veetase Loobu jões lähiajal veel kindlasti. “Metsad on lund täis, sealt saab tublisti lisa ja suurvesi ei lõpe niipea,” lausus ta.

Eeriksoo üheks tööülesandeks on käia Joaveski külas asuval paisusillal ja tähendada üles veeseisu tähistavad numbrid. Hüdroelektrijaam ise asub paisust umbes pool kilomeetrit eemal, vesi jõuab sinna spetsiaalset kanalit mööda. Jaama projektvõimsus on kuni 300 kW ja sellest piisaks Ehasoo sõnul Joa­veski küla elektritarbe rahuldamiseks, kuid tänapäeval läheb kogu toodetud energia muidugi ühtsesse võrku. “Tegelen hüdroelektrijaamas kõigi vajalike töödega. Muidugi ei pea ma kõrval seisma ja vaatama, kuidas vesi voolab, kõik vajalikud näidud jõuavad koju arvutisse,” mainis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles