Päike ja tema tüdruk

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anett Laever ja Päike maneežis treenimas.
Anett Laever ja Päike maneežis treenimas. Foto: Vladislav Musakko

Suvekuumus. Soome metsamaastik. Üle seitsmekümne ratsutatud kilomeetri on hobune Päike ja Anett Laever edukalt selja taha jätnud, kui päikesekollane loom otsustavalt sammu aeglustab. Ratsanik tehku mis tahab, ükski meelitus, innustav häälitsus, ratsmete pingutamine ega säärte nõudlik surumine vastu tema külgi ei mõju. Päike liigub omasoodu ning teised võistlejad kappavad temast mööda nagu üksildasest pühapäevasest uitajast. Aga siis, kilomeeter-paar enne finišit, muudab Päike taktikat ja paneb ajama nagu tuul, Anett kindlalt sadulas. Ta jätab uljalt teised võistlejad selja taha ning jõuab Eesti koondisega kolmandale kohale.

Päike on üheksaaastane Arma ratsakooli mära. Hobune oma parimas eas. Kui kestussõitudel peetakse väga heaks tõuks araablast, siis Päike on ristand mitmest tõust: temas on eesti hobust, tori hobust, ahhal-tekiini ja ka traavlit. Ta on võrdlemisi rahulik ning talle meeldib liikuda. Võistlusolukorras on Päike enamasti koostöövalmis, vaat et ideaalne hobune. Ja oma nimele vastav: õrna olekuga, leebe, kuid võib olla ka ootamatu käitumisega. Tal on omad tujud – ikkagi mära.

Päike on sportlase ja hobusena kasvanud ning arenenud koos oma ratsaniku Anett Laeveriga. Anett on 18-aastane Kunda neiu, kes seitsme aasta eest esimest korda Armale hobuste juurde tuli – ja jäi. See tähendab, et nüüd sõidab ta neli korda nädalas bussiga Kundast Armale Päikesega tegelema. Ratsatrenn on väga ajamahukas ja nõuab palju pühendumist, kuid Aneti meelest on see asja juures boonuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles