Birgit Soans: “Autism ei ole haigus ega kahjustus”

Eva Samolberg-Palmi
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birgit Soans.
Birgit Soans. Foto: Erakogu

Birgit Soans on Eesti Aspergerite Ühingu ja Eesti Autistlike Naiste Ühingu juhatuse liige. Birgit on tark, haritud ja meeldiv suhtleja. Ta on autist ega saa vaiki olla, kui mitteautistid ehk allistid sõnavõttudes ja kirjutistes autistidele liiga teevad. Koorem, mille allistide järgi seatud maailm autistidele seab, on tihtilugu liiga ränk kanda.

Vaktsiinivastasus kogub Eestis tuure. Kuigi hiljuti avaldati Taanis tehtud uuringu tulemused, mis näitasid, et vaktsiinidel ja autismil puudub seos, usub hulk inimesi endiselt, et just vaktsineerimine on autismispektri häirete taga. Mida te neile inimestele ütleksite?

Tänapäevases maailmas on inimeste usk teadusesse ja institutsioonidesse kõikuma löönud – paljudel on negatiivsed kogemused. Aga mis puutub konkreetsesse teemasse, võiksid inimesed muretsemise lõpetada: autism on loomulik ja alati inimliigis eksisteerinud neuroloogiline variatsioon ning vaktsiinid seda ei põhjusta, nagu on näidanud ka uuringud. Autism ei ole haigus ega kahjustus, seega ei tasuks sellest nii ka mõelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles