Rakvere lihakombinaadi juures toimus loomasõprade meeleavaldus

Eva Samolberg-Palmi
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere lihakombinaadi juures toimus meeleavaldus loomade toetuseks.
Rakvere lihakombinaadi juures toimus meeleavaldus loomade toetuseks. Foto: Erakogu

Täna varahommikul toimus Rakvere lihakombinaadi lähistel taas vigil ehk aktsioon, mille käigus loomasõbrad avaldasid kaastunnet tapamajja viidavatele loomadele.

Korraldajad liikumisest Save Movement Estonia nurisesid, et kella 6–9 plaanitud meeleavalduse Rakvere lihakombinaadi ees avalikult kasutataval erateel keelas politsei ära. "Põhjendati keeldu viitega liiklusseadusele, et registreeritud kohas avalikkusele vabalt ligipääsetaval erateel on meeleavalduse läbiviimine lubatud ainult teeomaniku kirjalikul loal ja tingimustel. See on ilmselgelt vastuolus põhiseaduse ja korrakaitseseadusega," oli ürituse eestvedaja German Leiman nördinud.

Loomakaitsjad olid alternatiiviks välja pakkunud korraldada avalik koosolek eratee sissesõidul paikneva riigi kõrvalmaantee peal, kuid ka seal keelati kogunemine. Küll aga lubati loomakaitsjail soovi korral koguneda kuskil mujal tee ääres, kus kedagi ei häirita.

Rakvere lihakombinaadi juures toimus meeleavaldus loomade toetuseks.
Rakvere lihakombinaadi juures toimus meeleavaldus loomade toetuseks. Foto: Erakogu

Esimene vigil Rakvere lihakombinaadi juures, mis oli ühtlasi Eesti esimene omataoline üritus, toimus mullu novembris. Praeguseks on neid Rakvere lihakombinaadi juures korraldatud veel, seekordne aktsioon oli juba viies. Vigiliks kutsutava rahumeelse meeleavalduse eesmärk on väljendada tapale saadetavatele loomadele nende viimastel hetkedel kaastunnet ja armastust.

Rakvere lihakombinaat on varem lubanud loomakaitsjail korraldada oma üritust ettevõtte kinnistul loomade sissesõiduvärava juures, olles leppinud kokku kindlates ohutusreeglites, kuid kahjuks ei kokkulepetest kinni peetud. Lihakombinaat kooskõlastas oma seekordsed tingimused ka politseiga.

Samuti ollakse nii lihakombinaadis kui ka veterinaar- ja toiduametis seda meelt, et loomade häirimine transpordi ajal põhjustab kasu asemel kahju ning neile hoopis lisastressi. Siiamaani on Eestis loomaveokid keeldunud aktivistide heaks peatumast. 

Meeleavalduse korraldajad on võtnud ühendust ka politseiga ning taotlevad korrakaitseseaduse alusel liiklusregulatsiooni, mis võimaldaks veokite ohutu peatamise mõneks minutiks vastavalt liiklusreguleerija korraldusele. Saksamaal on mitmes kohas kohtuotsuse alusel vastav korraldus jõustunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles