Eesti Toiduainetööstuse Liit korraldab juba 25. aastat järjest Eesti parima toiduaine konkurssi ja annab tänavu välja ka eripreemia, grand prix’. Selle saab toode, mis on konkursi 25-aastase ajaloo jooksul mõne märgi pälvinud ning on jätkuvalt eestlaste toidulaual aukohal.
Igaüks saab valida parima toiduaine konkursi raames eripreemiat väärt toote
Grand prix’ konkursile esitasid oma tooted 25 ettevõtjat. Virumaalt kandideerivad AS-i Viru Õlu Päikesemarja mustasõstrasiirup, Rakvere lihakombinaadi rukkileivakattega ahjukael küpsetuskarbis, Farmi AS-i Joogiskyr AB ja viin Moe Mahe 1886.
Päikesemarja mustasõstrasiirup on 2007. aasta parim toiduaine mittealkohoolsete jookide kategoorias. Tootja ise ütleb, et kuna nimi on spetsiifiliselt Eesti turule suunatud, on ekspordivõimalused piiratud, küll kasvas mullu Päikesemarja mustasõstrasiirupi müük kuus protsenti.
Rakvere lihakombinaadi rukkileivakattega ahjukael küpsetuskarbis on 2012. aasta Eesti parim toiduaine ja samal aastal Eesti parim lihatoode. Viimase nelja aasta vältel on selle müügikogus Eestis jäänud 20–30 tonni vahemikku.
Farmi Joogiskyr AB on 2018. aasta Eesti parim piimatoode. Islandipärased piimatooted skyr’id olid alguses eestlaste jaoks kummalised, ei osatud ju toote nimegi õigesti hääldada. Tänu oma headele maitseomadustele, madalale süsivesikutasemele ja kõrgele naturaalse valgu sisaldusele võitsid tooted aga kiiresti terviseteadlike tarbijate poolehoiu. AB Joogiskyr on naturaalne maitsestamata clean label’i jook, milles lisaks kõrgele valgusisaldusele annavad tervisele tuge kõhusõbralikud atsidofiil- ja bifiidobakterid. Tegemist on alternatiiviga petile, keefirile ja maitsestamata jogurtile.
Moe Mahe 1886 on 2013. aasta parim toit Virumaa väikeettevõttelt. Moe Mahe 1886 on toodetud ainult kodumaisest ja mahedast toorainest, järgides sajanditepikkusi traditsioone. Moe Mahe 1886 kannab Eesti esimest ja seni ainukest kaitstud geograafilist tähist Estonian Vodka oktoobrist 2017. Paraku ei ole enam Moe Mahedat võimalik eksportida kaubamärgivaidluse tõttu Moët & Chandon’ga. Ekspordiks on loodud uus toode Rye 1886 Organic.
Järgmise nädala jooksul, 1.–7. aprillini, korraldatakse Eesti parima toiduaine konkursi Facebooki lehel rahvahääletus, kus kõigil on võimalik nädala jooksul oma lemmikutele hääl anda. Kümme toodet, mis pälvivad rahvahääletusel enim hääli, liiguvad edasi teise vooru, kus 25 konkursiaasta parima toote valib välja toiduliidu juhtkogu. Konkursi võitja kuulutatakse välja Eesti Toiduainetööstuse Liidu aastakonverentsil 24. aprillil, kus grand prix’ diplomi annab ettevõtte esindajale üle president Kersti Kaljulaid.