Pahlenite raamatukogu jõuab Palmse mõisa tagasi (1)

Kristi Ehrlich
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palmse mõis.
Palmse mõis. Foto: Meelis Meilbaum

Kolmapäeval avab SA Virumaa Muuseumid Palmse mõisas koostöös Tallinna ülikooli akadeemilise raamatukoguga von der Pahlenite raamatukogu.

Pahlenite perekond loovutas oma enam kui 300 aasta jooksul kujunenud raamatukogu 1936. aastal Eesti Kirjanduse Ühingule, kust teavikud pärast teist maailmasõda läksid ENSV teaduste akadeemia raamatukogule. Eesti vabariigi taastamise järel sai need Tallinna ülikool akadeemiline raamatukogu. Viimane andiski raamatud 2017. aastal hoiule SA-le Virumaa Muuseumid.

Praeguseks on Palmse mõisa raamatukogutuppa paigutatud 2708 köidet. Enamik neist on ajalugu ja geograafiat puudutavaid teosed, kuid üsna palju on ka ilukirjandust.

SA Virumaa Muuseumid vanemteadur Uno Trumm ütles, et kogus olevad raamatud annavad aimu Pahlenite perekonna liikmete huvidest. "Nii on kogus hulk raamatuid, mis käsitlevad musta Aafrika uurimist ning Prantsuse-Preisi sõda. Neist viimane oli näiteks Alexander von der Pahleni erilise huvi objekt. Huvi pakuvad ka raamatutesse tehtud sissekanded ja joonistused."

SA Virumaa Muuseumid juhataja Ants Leemets tundis heameelt, et Tallinna ülikooli akadeemiline raamatukogu andis sihtasutusele võimaluse Pahlenite raamatukogu eksponeerimiseks nende ajaloolises asukohas. "Teadaolevalt on tegemist ainsa mõisaraamatukoguga, mis oma kodumõisa tagasi on toodud," lausus Leemets.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles