Juhtkiri: tubli bussijuht on suur võit

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Heal bussijuhil peavad olema kolm omadust: suhtlemisoskus, heatahtlikkus ja abivalmidus. Need sõnad kuuluvad aasta bussijuhiks valitud läänevirulasele Mart-Lembit Karule, kes on ühissõiduki rooli keeranud juba tervelt viiskümmend aastat. On tore, et tublidele bussijuhtidele antakse võimalus särada, kuna nad on seda väärt.

Bussisõit on umbes nagu nohu või seedehäire – elu jooksul tuleb see läbi teha kõigil, rohkem või vähem kordi. See, milliseks kujuneb sõit, oleneb aga juba paljudest asjaoludest: näiteks bussijuhist, kes bussi sisenevaid reisijaid tervitab. Kas ja kuidas ta seda teeb? Pilku piletiaparaadilt tõstmata, võibolla reisijat isegi mõne krõbedama sõnaga kostitades, kui pileti soetamiseks ei anta täpset raha või kui ukse peal liiga kaua kohmitsetakse.

Või siis hoopiski rõõmsalt naeratades, selge häälega teretades ning nalja visates. Kui bussi siseneja näeb, et ta on oodatud, ning saab sooja vastuvõtu, on üldiselt kergem taluda ka vintsutusi, mis teel ees võivad oodata. Näiteks lõbusas tujus kaasreisijaid, kes kohe pärast peatusest väljumist kesvamärja lahti nööbivad ning sõidu vältel üha lärmakamaks muutuvad. Või tüüpe, kes isiklikust kehahoolitsusest ja hügieenist suuremat ei pea ning kelle olemasolu end tervele bussitäiele reisijatele kogu tee eri doosides aroomide kaudu pidevalt meelde tuletab.

Oluliseks osaks elukutselise roolikeeraja töös on kindlasti ka reisijate turvalisuse tagamine. Et jõutaks tervena soovitud sihtpunkti, muretsemata sealjuures, et bussijuht võiks sõidu ajal mobiiltelefoni näppima hakata või tegelda muude kõrvaliste asjadega.

Jah, eks või ju bussijuhtigi tabada tülpimus, kevadväsimus või sügismasendus. Saame tõredat sohvrit vabandada sellega, et oleme kõik vaid inimesed, ja ehk pole ka töö eest saadav tasu kõige motiveerivam. Aga kui ikka töö enam rõõmu ei paku, ei tasu seeläbi ka teisi kurvastada, tuleb ametit vahetada. Lääne-Viru kõige tublim bussijuht Karu on oma poole sajandi pikkuse staažiga tõestuseks: kui teed asja armastusega, paistab see ära kõigile ning tüdimusele ruumi ei jää.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles