Soe ja turvaline “Mai” läks Pärnusse taaskasutusnäitusele

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kott kollektsioonist “Mai” on andnud uue elu paljudele väikestele lõngakeradele.
Kott kollektsioonist “Mai” on andnud uue elu paljudele väikestele lõngakeradele. Foto: Alge Sard

Pärnu uue kunsti muuseumi VII taaskasutusteemalisel kunstinäitusel “Anna uus elu”, mille alateemaks oli kliima soojenemisest lähtudes valitud “Mina ja maailm”, osaleb kollektsiooniga Rakvere kunstiõpetaja Alge Sard.

Alge Sard, kelle kireks on kudumine ja heegeldamine, ütles, et pole eriline näitustel esineja, aga kuna teema teda kõnetas, tuli näitusel “Anna uus elu” osalemine spontaanselt. Esitustähtaja viimasel õhtul komplekteeris ta aja jooksul valminud esemed ja koostas portfoolio. “Tundsin, et see koht on õige,” lausus ta.

Kollektsioon sai nimeks “Mai” Alge Sardi ema järgi. “Mu ema Maie tegi nipet-näpet asju. Temale ongi väljapanek pühendatud. Olen ema töö jätkaja,” sõnas naine. Kollektsiooni “Mai” kuuluvad kimono ja tuunika, neli kotti – turu-, teatri-, poe- ja üleõlakott –, müts ja kätised. “Eesmärk oli kasutada ning ümber ja läbi töötada mind ümbritsevad lõngad-niidid-paelad-detailid-materjalid. Lisaks soov tunnetada loomisel aja kulgu, lasta mõttelõng omasoodu jooksma ja nautida eseme kasvamist silmuse ja kudumisrea kaupa. Inspiratsiooni ammutasin eri kultuuride ja kogemuste sulandumisest,” kõneles Alge Sard.

“Kollektsiooni värvid ja vormid kujunesid omasoodu, suure naudinguga, sisemisel sunnil. Kollektsioon sai vastupidav, kehasõbralik, soe ja turvaline. Ei hargne, lagune ega veni,” on looja tulemusega rahul.

Alge Sard kinnitas, et loob kindlasti edaspidi esemeid juurde. “Kui tekib inspiratsioon ja õige tunne, alustan loomeprotsessiga. Täpseid kavandeid ma ei tee, küll aga väikese eeltöö tehniliste küsimuste osas – lõige, silmuste arv, mõõdud, kudumistehnika. Värvid ja vormid kujunevad juba omasoodu. Eelistan naturaalseid, mitte sünteetilisi lõngu ja niite. Silmuste loomine ja heegelridade kasvatamine on nagu meditatsioon. Kui selle tulemusena midagi arukat ja esteetilist sünnib, lisandub nauding tehtust.”

Kudumiseks-heegeldamiseks kasutab Alge Sard naturaalseid materjale: villast ja linast lõnga, sangadeks nahatükikesi. Kasutust leiavad kõik lõngapabulad, mis endal kudumitest üle jäänud ja mis tuttavad toonud. “Vaatan, mis mille jaoks sobib – rõivaste jaoks pehme ja soe, kottide jaoks robustsem materjal. Soovin, et tulemus oleks esteetiline. Minu juhtmõte on luua tervik,” kõneles Alge Sard.

Näitusel “Mina ja maailm” eksponeerib teoseid enam kui poolsada kunstnikku Eestist ja Soomest. Koguperenäitus “Anna uus elu” ja sellega kaasnevad töötoad kannavad muu hulgas eesmärki muuta taaskasutuse väärtustamise kaudu inimeste mõtlemist loodussõbralikumaks ning õpetada nägema ära visatud asjades väärtuslikku materjali millegi vahva ja vajaliku loomiseks. Näitust “Anna uus elu” saab vaadata 2. juunini.

Tuunika detail.
Tuunika detail. Foto: Alge Sard
Kott kollektsioonist "Mai".
Kott kollektsioonist "Mai". Foto: Alge Sard
Tuunika kollektsioonist “Mai” on andnud uue elu paljudele väikestele lõngakeradele.
Tuunika kollektsioonist “Mai” on andnud uue elu paljudele väikestele lõngakeradele. Foto: Alge Sard
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles