Jalutuskäigul saab muuta Tapa tulevikku

Inna Grünfeldt
Copy
Arhitektuurivõistluse kaasamisüritus algab Tapa raudteejaama juurest.
Arhitektuurivõistluse kaasamisüritus algab Tapa raudteejaama juurest. Foto: Meelis Meilbaum

Tapa linnakeskuse arhitektuurivõistluse kaasamisüritusele on oodatud kõik, kel linna areng südamel. 

Eesti Arhitektide Liidu ja "Eesti Vabariik 100" korraldustoimkonna ühiselt käima lükatud missiooniprojekti "Hea avalik ruum" jätkuprogrammi raames korraldatakse arhitektuurivõistlus, mille eesmärgiks on saada Tapa linna keskuse ja selle mõjuala mahuline ideelahendus.

Kõiki huvilisi, kes soovivad kaasa rääkida Tapa kesklinna arengus, oodatakse kolmapäeval, 10. aprillil kell 17 raudteejaama hoone eest algavale ringkäigule ja kell 18.30 Tapa raamatukogus toimuvasse töötuppa.

Ürituse raames on hea võimalus omalt poolt esitada lahendamist vajavaid probleeme, kindlasti säilitavaid väärtusi ja perspektiivseid tegevusruume. Kaasamisüritusel kogutud andmed on aluseks EV100 - "Hea avalik ruum" jätkuprogrammi ideevõistluse korraldamisel, mille eesmärk on Tapa linna keskusala väliruumile leida parim maastikuarhitektuuriline terviklahendus.

Võistluse fookuses on Keskväljak, Pika ja Jaama tänavate ruum ning bussi- ja rongijaama transpordisõlm. Võistluselt oodatakse olemasoleva ruumi muutmist nii kohalikele elanikele kui ka ettevõtjatele atraktiivseks, esinduslikuks, inimsõbralikuks ja funtsionaalselt hästi toimivaks.

Arvamuse avaldamiseks on loodud ka kaardirakendus läbi mille saab kaasa rääkida võistlusala piiresse jääva linnaruumi kohta - mis on hästi ja vajab säilitamist/arendamist, mida muuta, milliseid probleeme lahendada (https://tapa.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=303e2fe5122b449c9257efba3fc3dde3 )

Kaasamisürituse prognoositav ajakava punktide kaupa:

Kell 17.00 kogunemine jaamahoone kõrval.

1. 20 min. / Sissejuhatus + võimalikud raudteeületused, rongi-, bussijaama ja kaubanduskeskuse ümbrus, Jaama ja Kiriku park.

2. 15 min. / J. Vilmsi plats, Pikk ja Jaama tänav.

3. 5 min. / Mõjualas olevad Turu tänav, Ed. Vilde tänav ja Keskuse poe hoov.

4. 5 min. / Vallamaja esine skväär, vallamaja tagune ala.

5. 10 min. / Vallamaja park ja KESKVÄLJAK.

6. 5 min. - võib ka ära jääda kui ajakavasse ei mahu / Meie poe ümbrus, Lastepark

Kokku: 1 tund.

Lisaks jääb kõndimise ja võimalike jooksvate arutelude tarbeks 30 minutit.

Järgneb arutelu, mis koosneb veerandtunnisest sissejuhatavast ettekandest ja töötoast, mis kestab tund ja 15 minutit ja kus toimub plaani koostamine koos üritusele tulnud inimestega. 

Oluline on inimestel plaanile kanda: lemmikpaigad (tegevusruumid), probleemalad (kitsaskohad, lahendamist vajavad asjad) ja potentsiaalsed kohad/võimalused, sealhulgas perspektiivsed tegevused ja tegevusruumid ala piires.

Projekti algatajad näevad linnakeskuste kordategemises suurt võimalust koondada inimesi, kasvatada kohaliku kogukonna ühtsustunnet ja muuta väikelinnade elukeskkond ligitõmbavamaks. Muutes linnasüdamed inimsõbralikumaks ja meeldivamaks elukeskkonnaks, on võimalik hoogustada ettevõtlust ja vältida linnade laialivalgumist. Projekti käigus korraldatakse arhitektuurivõistlused ja korrastatakse nende tulemusel 15 Eesti väikelinna keskväljak, peatänavad või nende ümbrus.

Kõik avaliku ruumi lahendused on kavas välja ehitada "Eesti Vabariik 100“ juubeliprogrammi raames hiljemalt aastaks 2020.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles