Kevade edenedes elavneb ka turuelu

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodumaise tomati-kurgi ostmiseks tuleb veel mõni nädal oodata.
Kodumaise tomati-kurgi ostmiseks tuleb veel mõni nädal oodata. Foto: Tairo Lutter

Läinud laupäeval algas pisut elavam hooaeg Rakvere väliturul. Turu administraator Riina Mitt ütles, et aprillikuu lõpuks on loota müüki esimest eestimaist kurki-tomatit, kuid juba eelmisel nädalavahetusel oli saadaval Imaveres kasvatatud kurk Kreeka maasika, Egiptuse küüslaugu ja Poola poolpika kurgi kõrval.

Riina Miti sõnul on kevadeks turulauad juba müüjatele broneeritud, samuti on hõivatud kõik kuus kioskit. “Kõik igaaastased taimemüüjad on endast märku andnud ja tulemas kauplema, aprilli lõpus tulevad puukoolid, jaanipäevast algab maasikamüük,” loetles Riina Mitt, ­lisades, et emadepäeva paiku plaanitakse turul korraldada laat.

Ka Tapa turule, mis asub 1. Mai puiesteel Meie poe taga, on kevadisi kauplejaid lisandunud. Kui aasta ringi saab osta sealt kala, piima, mett ja mune, siis nüüd on laupäevastel turupäevadel kohal ka “kevadekuulutajad lõunast”, nagu nimetab kaheksandat aastat Tapa turuga tegelev Piret Pihel Lõuna-Euroopast pärit maasikat, kurki-tomatit, maitserohelist.

“Kui Eestis maasikas ja köögiviljad valmis saavad, siis välismaise kraamiga kauplejad ­lõpetavad müügi ära,” märkis Pihel.

Kui on plusskraadid, siis kaupleb Tapa turul viljapuuistikute, toormahla ja õuntega ka kohaliku Rebase talu rahvas, Piheli enda Hoogla talust jõuavad aga müüki toorpiim ja kohupiim, Järvamaalt tullakse kauplema hapukapsa ja juurviljaga ning Leedust peki, toorvorsti, liha-juustuga.

“Eks on proovitud turgu mitmesuguste toodetega, aga turu sissesöötmises peab olema järjekindel. Näiteks käis Järvamaalt kitsepiimatoodete müüja paaril korral ja loobus, aga Leedu lihatoodete müüja käib regulaarselt juba pool aastat,” nimetas Piret Pihel. (VT)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles