Eeloleval nädalavahetusel tähistatakse Sagadi mõisakompleksi 550. sünnipäeva. Laupäeval korraldatakse selleks puhuks pidu koos ansambliga Regatt. Veinivilla esitleb Sagadi uut majaveini, mis valmistatud Sagadi enda õunaaia ligi saja puu viljadest ja ebaküdooniast.
Sagadi mõis peab juubelipidu
“Esimest korda on Sagadi mõisa mainitud 550 aastat tagasi ühes testamendis,” rääkis kompleksi muuseumijuht Ain Kütt. “Tõenäoliselt on mõis muidugi vanem, aga kui palju, seda me ei tea. Esmamainimine oli aga täpselt 550 aastat tagasi, nii et praegu on selle tähistamiseks õige aeg käes.”
Küti sõnul tuleb laupäevane pidu selline mõnus ja lihtne, vabamas vormis. “Eks meil ole mõned kutsetega külalised ka, aga oodatud on kõik tavainimesed. Ansambel mängib tantsuks, ise korraldame tegevusi, mis loodetavasti kukuvad päris huvitavad ja lahedad välja.”
Valgejõel tegutsevas Veinivillas valmis aga uus Sagadi majavein, mida villa perenaine Tiina Kuuler laupäeval isiklikult esitleb. “See on teine majavein Sagadile,” rääkis ta. “Mullu ei saanud kahjuks teha, kuna Sagadi enda õunaaia saak oli üleeelmisel aastal olematu. Eelmisel sügisel aga õunu jagus. Muuseumi enda töötajad korjasid kokku ja koostöös see vein meil valmiski.”
Kuuleri sõnul sarnaneb Sagadi uus majavein maitselt Saksa riislingitega. “See peaks meeldima nii magusa kui ka kuiva veini austajatele,” avaldas ta lootust. “Veini maitset on testitud Sagadi mõisakompleksi töötajate peal, kõik said oma arvamuse välja öelda. Riislingi stiili ei valinud ma juhuslikult: nimelt on Saksa ja Eesti köök sarnased ja Sagadi majavein peab sobima seal pakutavate toitudega.”
Ain Küti sõnul jääb majavein vaid majaveiniks ja mujalt seda ei saa. “Tulge meile, siit saate,” kutsus ta. “See on müügil meie restoranis ja muuseumipoes. Mujal seda ei turustata.”