Nädala kaja: nähtamatu purikatus musta augu kohal

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inna Grünfeldt.
Inna Grünfeldt. Foto: Meelis Meilbaum

Nädal otsa on poliitikud kehitanud sabasulgi ja jaganud ministriportfelle, mille kohta aeg peagi näitab, kuivõrd on oletused ja unistused tegelikkusega kooskõlas. Lihtne kodanik on samal ajal olnud segaduses, kas peaministriks on siis Jüri Ratas, kellest kõnelevad poliitikud, või Kaja Kallas, kellest räägib president, ja kuidas teravnurksetest arvamustest sai ümmargune ja nüri koalitsioonilepe.

Lubadusemullidel hõljuvat varielu on aina keerulisem seostada päriselu igapäevaste rõõmude ja muredega, nendega, mille lahendamiseks ei piisa retoorikast, vaid tuleb teha selgeid otsuseid ja mõtestatud tegusid. Olgu kohalikul, riigi või maailma tasandil.

Elu läheb aga omasoodu ning mõni ammune unistus hakkab teoks saama. Mööname, et küllap on needsamad poliitikud oma ärksamate otsustega asjade edenemisele kaasa aidanud, aga eks see olegi tegelikult nende kohus, milleks rahvas on neid valinud ja end esindama seadnud.

Virumaa Teatajal oli rõõm lugejatele teada anda nii Rakvere Vallimäe laululava ulatuslikust uuenemisest kui ka Kunda ranna kunagise hiilguse peatsest taastamisest, samuti arhitektuurivõistlusest, et Tapa linnaruum aina kaunimaks muuta. Pisukest pettumusetorget, et uhket purikatust Vallimäe amfiteatri kohale rahapuudusel ei tule, leevendab teadmine, et kontserdiorg ehitatakse nõnda, et katuse saab lisada tulevikus. Perspektiivi avatus on ju omaette väärtus – see toidabki unistusi. Kulugu nende täitumiseks kasvõi pool sajandit.

Perspektiivi avatus on ju omaette väärtus – see toidabki unistusi. Kulugu nende täitumiseks kasvõi pool sajandit.

Maailma ja universumi mõõtkavas tuli teateid avastustest ja nende ootusest. Avaldati esimene pilt galaktika tumedast südamest – mustast august. Tartu astronoomiaprofessor soovib aga lahendada astronoomia ühe suurema müsteeriumi – tumeaine – mõistatuse. Meie suurte teadlaste väärika järelkasvu huvides ei peaks peatselt ametisse asuv valitsus mitte üksnes täitma lubaduse tõsta teadus- ja arendustegevuse riigipoolset rahastamist ühele protsendile SKP-st, vaid lisama veel pool protsenti, vabastamaks ärksad vaimud projektipõhisuse orjusest.

Nagu näitab lõppeval nädalal nii Huawei usaldusväärsuse kui ka koduse kriisipaketi kaudu esile kerkinud kaitstuse-kaitsetuse teema, hakkab talupojatarkus ülenutistunud maailmas taas au sisse tõusma. Julgemad proovivad koguni veeta nädalavahetuse elektri ja nutiseadmeteta. Ehk klaaruvad sel kombel mõtted uuteks unistusteks ja avastusteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles