Fotod: Viru Vangla tutvustas töömessil vangide loomingut

Copy

Töö- ja karjäärimessil  "Kujunda oma tööelu teadlikult" oli Rakvere spordihallis oma väljapanekuga esindatud ka Viru Vangla. Reklaamplakatid pakkusid tööd kriminaalhooldajaile, asutuse asedirektor Anu Möldri rääkis, et kõige rohkem tuntakse huvi vangivalvuri ameti vastu, kuid möödakäijaid paelus vaat et kõige enam väike väljapanek, mis koosnes vangidelt konfiskeeritud asjadest.

Nii näiteks leidusid seal keeduspiraal, tätoveerimisaparaat, kasteet, tikutoosidest tehtud mängukaardid ja kõik "tarbeesemed", mida saab leivast valmistada. Need viimased olid tõesti hämmastavad: tõetruu kolp (millest keegi oli küll tüki välja hammustanud), täringud, palvehelmed, lilleklump ja asjandus, mis meenutas kellarihma ja mille otstarvet ei osanud kuidagi ära arvata.

Kui Viru Vangla üksusejuht Sven Paumere viimast näppude vahel keerutama hakkas, tundus tegevus kusagilt nähtuna, aga ikka ei löönud lamp põlema. "Selle asjandusega hoiavad taskuvargad oma näppusid toonuses," selgitas Paumere. "Ei saa ju vanglas istudes kutseoskusi raisku lasta minna."

"Neil on aega igasugu asju välja mõelda ja valmis nikerdada," jätkas ta. "Näiteks palvehelmed – see on ikka tõeliselt peen näputöö ja nad teevad neid leivast."

"Tätoveerimisaparaadi" suudavad trellide taga istuvad kriminaalid kokku panna piltlikult öeldes tatist ja traadist, kuid kust nad saavad selleks tegevuseks vajalikku tinti? "Põletavad kummi ja sealt saavad tahma, mis segatakse uriiniga," rääkis vanglaametnik. "Millegipärast levib nende seas uskumus, et uriin on koostisaineks parem asi kui vesi. Eks nad ise tea. Aga kui aus olla, siis vangide kunstioskused on viimasel ajal tublisti langenud: varem suutsid nad tätoveerida palju ilusamaid kujutisi. Küllap mängib siin rolli tõeliste tätoveerimissalongide olemasolu ja areng. Vabaduses saavad nad – vahel ikka mõni sinnagi satub – palju ilusama tätoveeringu, vanglakunstnike teenused pole enam populaarsed."

Hiljaaegu lõi laineid vanglaasukate pahameel, mis paiguti kasvas lausa streigiks: nimelt keelati kinnipidamisasutuses suitsetamine. "See teema vajus päevakorralt kuidagi iseenesest ja keegi enam ei kurda," lausus vangla asedirektor Anu Möldri. "Kui tahad suitsetamist maha jätta, tule meile vangi," ütles ta musta huumoriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles