Muugas lõppesid suured tööd veemajanduse parendamiseks

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus Muuga reoveepuhasti.
Uus Muuga reoveepuhasti. Foto: Laekvere vallavalitsus

Mais algasid ja sügisel lõppesid Muuga küla kanalisatsioonitorustike ning reoveepuhasti rekonstrueerimise ehitustööd.

Tööde käigus ehitati 1370 meetrit kanalisatsioonitorustikku, paigaldati kaks kompleksset reoveepumplat ja üks rasvapüünis. Reovesi läbib enne kanalisatsiooni laskmist nüüd eelpuhasti ehk rasvapüünise, mis omakorda aitab vältida torude ummistusi.

Samuti ehitati täielikult auto­matiseeritud reoveepuhas­ti võim­susega keskmiselt 35 kuupmeetri reovee puhastamiseks ööpäe­vas.

Re­konst­rueeriti kaks reo­veepuhasti biotiiki, kus toi­muvad puhastist tuleva reovee järelsetitamine ja puhastus.

“Biotiigid olid setet ja muda täis. Kohati kasvas lepavõsa. Võsa raiuti, muda veeti ära. Rajati uued ühendused biopuhastist esimesse tiiki, sealt teise tiiki, edasi proovi võtmise kaevu ning kraavi, mis viib puhastatud vee Avijõkke. Biotiike ümbritsevad võrkaed ja kraav,” rääkis Laekvere vallavanem Aarne Laas.

Tööd läksid maksma 370 850 eurot koos käibemaksuga ning neid rahastas Kesk­konna­in­ves­teeringute Keskus (KIK) 231 781 euroga, ülejäänud ra­ha tuli Laekvere valla eelarvest. Esialgu kavandatuga võrreldes kallinesid tööd hanke läbiviimise käigus veidi üle 9900 euro.

Ehitas AS Antaares, seadmed tarnis OÜ Impel ja elektritööd tegi OÜ KEK Elekter.

Objekt võeti ehitajalt vastu novembri alguses.

“Vana kanalisatsioon ja biopuhasti olid amortiseerunud. Nüüd hakkame reovett Muu­gas korralikult kanalisee­rima ja biopuhastis puhastama. Järelpuhas­tus toimub kahes biotiigis. Loo­dusesse läheb puhas vesi,” selgitas Laek­vere vallava­nem Aarne Laas.

Vallavanem lisas, et elanike tingimused paranevad seeläbi, et ummistusi peaks ette tulema vähem, kõi­ge rohkem või­tis töödest aga keskkond ja loodus. “Kanalisatsiooni rekonstrueerimise teises etapis, kui vahetame välja elamuteni viivad trassiosad, paraneb elanike olukord rohkem. Eeldatav tööde tegemise aeg on 2013. aastal,” ütles Laas. Lisaks on tulevikus kavas välja vahetada ka joogiveetorustik ja võtta kasutusele uus pumbamaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles