Jüriöö märgutuli liigub läbi külade Toompeale

BNS
Copy
Jüriöö märgutuled süttivad 22. aprilli õhtul.
Jüriöö märgutuled süttivad 22. aprilli õhtul. Foto: Ants Liigus

Eesti tähistab 22. aprillil maarahva tähtsaimat püha üleeestilise üritusega "Jüriöö märgutuled 2019". Paide ordulinnusest saadetakse märgutuli kell 21 vabatahtlike tulehoidjate abiga Tallinna, Tartu, Rakvere ja Viljandi suunas teele.

Nendest suundadest hargnevad tuleketid üle kogu Eesti muistse muinastule kombel ehk tuleahelas süttib iga järgnev tuli, kui selle kandja märkab eelmist süüdatud leeki.

Tallinna suunal jõuab märgutuli üheaegselt Jüriöö parki ja Toompeale Kuberneri aeda. Jüriöö pargis võtab tule vastu EV 100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu. Tuli jääb kogu ööks tuletorni. Kuberneri aias võtab tule vastu riigikogu esimees Henn Põlluaas. Sellest tulest läidetakse 120 küünalt asutava kogu liikmete mälestuseks, sest just jüripäeval 100 aastat tagasi tuli kokku Eesti vabariigi esimene otse valitud rahvaesindus ehk asutav kogu. 

Tartu suunal liigub märgutuli ka Põlvasse, Võrru ja Valka, Rakvere suunal Jõhvi ja Viljandi suunal Lõhavere linnamäele. Jürituli süüdatakse ka Kullamaa linnuses ning Kurese külas asuvas pronksiaegses Pakamäe linnuses.

Jüriöö tule teekonda jälgima on oodatud elanikud kõikidest valdadest ja küladest, kust märgutuli läbi läheb. Jüripäeva pidustused toimuvad nii märgutulede alguspunktis Paides kui ka nendes Eestimaa paikades, kuhu märgutuli viiakse.

Üritust korraldab Paide ordulinnuses asuv ajakeskus Wittenstein koostöös sihtasutustega Pärnu Muuseum ja Eesti Maaelumuuseumid, Kaitseliidu, EV 100 toimkonna, riigikogu ning tuletrassi läbivate omavalitsuste ja küladega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles