Setumaa rahvalemmikud esinesid Rakveres

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nedsaja Küla Bänd põikas laupäeval läbi Rakvere Kroonikeskusest, et tutvustada oma esikplaati.
Nedsaja Küla Bänd põikas laupäeval läbi Rakvere Kroonikeskusest, et tutvustada oma esikplaati. Foto: Aivar Ojaperv

Televisioonikonkursi "Rahvabänd 2108" ära võitnud Nedsaja Küla Bänd pani oma esikplaadile pealkirjaks "Paksu metsa vahel", sest kõik kolm bändiliiget elavadki paksude metsade vahel asuvas Nedsaja külas. Laupäeval said Setumaa ansambli muusikast osa Rakvere Kroonikeskuse külastajad, õhtul astub bänd üles aga Katariina Keldris.

2013. aastal sündinud Nedsaja Küla Bändi populaarsus alles kogub tuure. Esimene ülesastumine oli neil Nedsaja küla kokkutulekul, siis järgnes kuni järgmise kokkutulekuni aasta vaikust. Pärast seda hakkas ühe küla kolme pillimehe kuulsus vaikselt levima, neid kutsuti juba teiste külade simmanitele ja kõrtsidessegi. Eelmisel aastal astus ansambel üles televisioonikonkursil "Rahvabänd 2018" ja võitis selle endalegi ootamatult.

Bändi hingeks on Võrumaalt pärit Toomas Valk, kes kolis Setumaale Nedsaja külla elama 2005. aastal ja valiti õige pea külavanemaks. Aktiivse inimesena hakkas ta kodanikualgatuse "Maale elama" käigus otsima endale naabriteks järgmisi noori peresid ja 2012. aastal koliski metsatuka taha väliseestlane Iisak Sulev Andreller. Kolmas bändiliige Paul Hunt on ainsana kolmikus setu juurtega, tema toimetab vanaemalt päranduseks saadud talus.

"Me ei määratle end setu ansamblina," lausus Toomas Valk. "Meil on repertuaaris nii omalooming kui ka töötlused Eesti muusikast. Iisak toob mõjutusi Iiri ja Kanada rahvamuusikast. Aga loomulikult teeme ka ehedaid setu asju."

Ka uue plaadi nimilugu "Paksu metsa vahel" on tuntud Apelsini repertuaarist. Setumaa mehed on sellele lisanud sõnu ja võtnud saatepilliks karmoška. "Eks karmoška on see, mille tõttu meid kohe setudega samastatakse," ütles Toomas Valk.

Paraja kiiksuga asju teeb Nedsaja Küla Bänd ka: näiteks kuulub nende repertuaari Vennaskonna "Insener Garini hüperboloid", millele on kirjutatud setukeelsed sõnad.

Nedsaja on väike küla Setumaal, mille naaberküla on Treski, kus teatavasti asub perekond Vabarna folgiküün ja kus peetakse selle kandi kõige populaarsemaid jaanipidusid. Tundub kuidagi eriti muusikalembeste inimeste kant, sest Sandra Vabarna on pärit just Nedsajast, samuti Ithaka Maria. Räägitakse, et ka Elina Netšajeva juured olla sellest külas, aga see võib olla muidugi setude nali ka (viide perekonnanimele).

Külas on praegu umbes 15 aastaringseks elukohaks olevat talu ja eelkooliealisi lapsigi olevat üle kümne. "Kuidagi hästi on elu käima läinud küll," tõdes Paul Hunt. "Kümme aastat tagasi olid siin vaid vanamemmed, aga praegu on tõesti palju noori."

"On tekkinud teatud võrgustik, mis meelitab noori ligi," lisas Toomas Valk. "See on mõistlik, kui noored maale kolinud perekonnad elavad ühes kandis. Üksi oleks vist ääretult raske, aga siin oleme üksteisele toeks."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles