Gaasiplahvatusest pääsenu hukkus majapõlengus

Toomas Herm
Copy
Politsei alustas Kunda Mäe tänava elumaja põlengu uurimiseks kriminaalmenetlust.
Politsei alustas Kunda Mäe tänava elumaja põlengu uurimiseks kriminaalmenetlust. Foto: Toomas Herm

Täna hommikupoolikul askeldasid politseinikud Kundas Mäe tänaval neljakorruselise elumaja trepikojas, uurimaks laupäeval traagiliselt lõppenud põlengu tagamaid.

Kedagi trepikotta ei lastud. Ida päästekeskusest öeldi, et majas töötab ka nende spetsialist, kuid et põlengu uurimiseks on alustatud kriminaalmenetlust, siis päästjatel pole õigust infot anda. Politsei alustas menetlust süütamise paragrahvi alusel.

Traagiliselt lõppenud põleng Kundas Mäe tänava kortermajas puhkes laupäeva õhtul. Tuli sai alguse hoone keldrist. Kustutustööde käigus leiti trepikojast naise surnukeha. Kolmele inimesele andsid meedikud abi kohapeal, neli inimest viidi haiglasse. Neist üks, 48-aastane mees, hukkunu elukaaslane, suri järgmisel päeval.

Paar elas kolmanda korruse korteris, mis kuulub Viru-Nigula vallale. Mehe süü tõttu plahvatas viis aastat tagasi Kundas Aia tänava korterelamus gaasiballoon, muutes 18 korteriga maja elamiskõlbmatuks. Korterit gaasiga kütnud mehel oli tookord keha 50–60 protsendi ulatuses kaetud põletushaavadega. Meedikutel õnnestus ta elu päästa. Kunda toonane linnapea Jüri Landberg ütles peale seda juhtumit Virumaa Teatajale, et mees armastab kõvasti napsu võtta ja ta organism on harjunud temperatuuri kõikumistega.

Pole veel teada, mis põhjustas laupäevase põlengu kortermajas Mäe tänaval. Üks majaelanikust proua rääkis, et hoone keldris, kus on palju prahti, käivad koolilapsed suitsetamas. Keldrisse saab tema andmetel maja tagaküljelt vabalt sisse. Ja nädal aega tagasi oli ta aknast välja vaadates märganud trobikonda vene keelt kõnelevaid lapsi.

Maja tagaküljel on kolm ust. Keskmisele uksele, mille kaudu pääseb hoonest läbi, paigaldas korteriühistu juhatuse liige Ardo Sprenk äsja uue luku, et kõrvalised isikud uurimist segama ei pääseks.

Maja taga olevast keskmisest uksest pääseb trepikotta. Et kõrvalised isikud politseiuurimist ei segaks, paigaldas korteriühistu sellele uue luku.
Maja taga olevast keskmisest uksest pääseb trepikotta. Et kõrvalised isikud politseiuurimist ei segaks, paigaldas korteriühistu sellele uue luku. Foto: Toomas Herm
Politsei segamatu uurimistöö tarbeks paigaldatud uus lukk.
Politsei segamatu uurimistöö tarbeks paigaldatud uus lukk. Foto: Toomas Herm

Sprenki sõnul ootab ühistu nüüd ära, millal politsei majas toimingud lõpetab, et saaks koos kindlustusfirma esindajaga minna kahjusid hindama.

Kolmanda korruse korteris elanud mehe ja naisega oli Sprenki sõnul pidevalt probleeme. Et nad elasid vallale kuuluvas korteris, anti probleemidest teada ka omavalitsusele. "Nagu näha, pole see tulemusi andnud," lausus Sprenk.

Korrusmajas elav proua kõneles veel, et ärkas laupäeval lärmi peale ja aknast välja vaadates nägi päästjaid redelit maja najale seadmas. Naine soovis korterist väljuda, kuid tema metallist välisuks oli nii kuum, et seda polnud võimalik puudutada.

Hukkunud paari korteris käis majaelaniku väitel alatasa pidu ja sealt kostis kõva muusika. Samuti olid seal sagedased tülid. Viimati tülitses paar reedel.

Viru-Nigula valla majanduskeskuse juhataja Alari Kirt ütles, et neljapäeval käidi seal veetorusid parandamas. Pererahvas oli nagu ikka alkoholijoobe tunnustega.

Viru-Nigula vallavanem Einar Vallbaum märkis, et põlengus kannatada saanud majaosas elavad peamiselt vanemad inimesed, kes kõik leidsid sugulaste-tuttavate juures peavarju. Vallbaumi kinnitusel on omavalitsus jätkuvalt valmis vajadusel põlenguohvreid abistama.

Valla sotsiaaltöötaja Karin Valvingu sõnul vajas üks vanem naisterahvas siiski omavalitsuse abi. Ta viidi esmaspäeval Viru-Nigulasse valla turvakorterisse. Koos kassiga. Naine kurtis Virumaa Teatajale, et peale oma kassi käib tema juures üks võõras triibuline kass, kel pidevalt kõht tühi ja keda ta toidab. Valla sotsiaaltöötaja sõnul leidub küllap veel häid inimesi, kes seda kassi söödavad.

Seesama Mäe tänava kortermaja pakkus kõneainet ka 2015. aasta novembris, mil juhuslik mööduja leidis maja kõrvalt hekist surnuks külmunud naise. Keskealine naine oli ilmselt tulnud majas olnud tuntud joomapunkrist.

Nüüd rääkis majaelanik, et seda joomapunkrit enam pole. Korter, kus see oli, on tühi. Seal elanud mehel suri ema ja poeg kolis tema korterisse, jättes Mäe tänava eluruumi maha koos 7000 euro suuruse võlaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles