Juhtkiri: Aated, raha ja poliitika

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sümboolika.
Sümboolika. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Lõhe Isamaa ja Res Publica Liidus lõi kahe ühinenud poole vahel uuesti veritsema, kui telesaade “Pealtnägija” tõi välja IRLi tippliikmete tegevuse fiktiivsete elamislubade müümisel Venemaa ja teiste riikide kodanikele.


Erakonna Isamaaliidu tiib ehk “kampsunid” on juba varem poolsalajasi koosistumisi pidanud, millest on välja loetud nende soovi taas lahku lüüa. Asi sai alguse pärast viimatisi parlamendivalimisi, kui Tõnis Lukas kaotas oma haridusministri koha.


Nüüd ei ole Indrek Raudse ja Nikolai Stelmachi tegevus teinud nõutuks mitte ainult poliitikuid, vaid ka IRLi truud valijad, kellest paljud niigi on pidanud raskeid valikuid langetama, sest süda kuulub ühele, kuid hääl läheb teisele leerile.


Näiteks Lääne-Virumaal on IRLi esinumber Marko Pomerants res­publikaanina head tööd teinud ning Isamaaliit on siinkandis üsna tagaplaanile jäetud. Ja endine Isamaliidu valija on mõnes mõttes patiseisus.
Kuigi seni käsitleti IRLi loomulikult ühena ja ühtsena, on selge, et pärast viimatisi sündmusi nõnda enam edasi minna ei saa ning üsna tõenäoline on, et IRLi ootab ees suur pereheitmine. Kuid seda teed mindi juba ka ilma elamisloa skandaalita.

Isamaa ja Res Publica Liidu eestseisus võttis eile hommikul vastu avalduse, milles kinnitab, et IRL on läbi kogu oma tegevuse kaitsnud Eesti julgeolekut ning kindlat arengut.
“Eesti on ajanud konservatiivset sisserännupoliitikat ja IRL leiab, et seda ei tohi muuta. Vältimaks Eestisse ja Euroopa Liitu fiktiivsete elamislubadega pääsemist tuleb julgeolekukontrolli nende üle oluliselt tugevdada. Kui keegi on saanud elamisloa fiktiivselt, tuleb see tühistada,” seisab avalduses.


Eestseisuses ei leidnud toetust 79 erakonna liikme poolt üleeile esitatud ettepanek, et ministriametist kutsutaks tagasi Juhan Parts ja Ken-Marti Vaher. Eestseisuses ei leidnud see ettepanek ühtegi poolthäält.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles