Päästeamet: lõhkekeha leiust tuleb kohe teada anda

Kristi Ehrlich
, tegevtoimetaja
Copy
Maapõu annab ikka veel sõjamoona välja.
Maapõu annab ikka veel sõjamoona välja. Foto: Päästeamet

Eesti looduses leidub endiselt rohkesti ohtlikke sõjast jäänud lõhkekehi, mille leidmisest tuleb kohe teada anda numbril 112.

"Kevade saabumine viib inimesi taas rohkem loodusesse ning seetõttu on paslik meelde tuletada mõned lihtsad näpunäited, mida teha siis, kui leiate kahtlase eseme, mis võib osutuda lõhkekehaks. Sel kevadel oleme saanud juba 190 väljakutset ning leidnud ja hävitanud 426 sõjaaegset lõhkekeha. Mürske ja miine tuleb välja nii kaeve- kui ka koristustöödel metsast, põldudelt ja ka koduhoovidest," rääkis päästeameti demineerimiskeskuse nõunik Arno Pugonen.

Lõhkekehad võivad olla eri suuruse ning kujuga. Peamiselt leitakse Eestist miinipildujamiine, käsigranaate ning mürske. Lisaks võib ette tulla ka muud lahingumoona või plahvatusohtlikke materjale: lennukipommid, maamiinid, sütikud, detonaatorid, lõhkeaine, pürotehnika jne.

"Ka siis, kui te ei ole kindel, kas leitud ese on lõhkekeha või mitte, aga tundub kahtlane, tuleb helistada hädaabinumbrile 112. Selleks demineerijad ongi, et selgitada välja, kas tegu on lõhkekehaga, ning kui on, siis see ka ohutult hävitada," selgitas Pugonen. Neli Eesti pommigruppi on kogu aeg valves ning reageerivad igale sündmusele kohe.

Arno Pugonen rõhutas, et lõhkekehad on ehitatud selleks, et tappa, vigastada või tekitada suuri purustusi, mistõttu tuleb olla ülimalt ettevaatlik. Kahtlast eset ei tohi liigutada ega kaasa võtta. Hoiatage läheduses viibivaid inimesi ja ärge laske kedagi leitud eseme lähedusse. Helistage häirekeskuse numbril 112 ja täitke sealt saadud juhiseid. 

Kui vähegi võimalik, peaks leidja jääma demineerijaid leiukoha juurde ootama. Kui see pole võimalik, tuleb leiukoht üles märkida ja tähistada. Seda saab teha ka näiteks nutitelefoni abil. Tänapäeva nutitelefonid võimaldavad võtta GPS-koordinaate. Lõhkekeha leiu kahtluse korral tulekski asukoha koordinaadid võtta ja häirekeskusele edastada.

Eelmisel aastal said päästeameti demineerijad 1326 väljakutset, mille käigus leiti ja tehti kahjutuks 3880 lõhkekeha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles