Pika tänava torutööd jõudsid "päris" kalmistuni

Andres Pulver
Copy
Arheoloogidel tuli täna tegelda enam kui kümne skeletiga.
Arheoloogidel tuli täna tegelda enam kui kümne skeletiga. Foto: Meelis Meilbaum

Eile jõuti Pika tänava kaevetöödega kirikaia sellesse ossa, kus asus ajalooline kalmistu ja kaevise põhjas oleks otsekui käimas luukerede tants.

Luu-uurija Martin Malve nentis, et nüüdseks on tõenäoliselt jõutud tõepoolest ajaloolise kalmistuni ning tegu pole enam sõjaaegsete juhumatustega. Torude jaoks kaevatud kraavi põhjast paljastub skelett skeleti järel ning kohati on inimesi maetud vähemalt kolmes kihis.

Kui esimese veerandsaja skeleti juurest mingeid esemeid ei leitud, siis täna on arheoloogid avastanud juba ühe ripatsmündi ja ühe helmekee.

Skelette on paljastunud juba kaugelt üle kolmekümne. Arheoloog Janika Viljat on nummerdamisega jõudnud küll alles 28-ni, kuid paistis veel kolm nummerdamata skeletti. "Ja seal on neid veel," osutas Martin Malve kraavi lõpule, mis sinise kilega kaetud, et sodi kontidele peale ei variseks.

Kui palju inimsäilmeid veel Pikal tänaval maa seest välja tuleb, ei oska keegi ennustada. Nagu ka seda, kui kaua kaevetööd kesta võivad. Karta on, et leitud skelettide koguarv võib lõpuks ulatuda üle saja ning arheoloogidel jätkub tööd päris mitmeks nädalaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles