Vaade: kuidas edasi, kohalikud tarvad?

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Aivar Ojaperv
Aivar Ojaperv Foto: Vladislav Musakko

RSK Tarvas edu Eesti korvpallimeistrivõistluste esiliigas paneb vastust otsima habemega küsimusele: kuidas edasi? Siinkohal ei mõtle ma klubi majanduslikku poolt – kahtlemata keeruline teema seegi(!) –, vaid just mängijate valikut. Seda muidugi juhul, kui ikka otsustatakse meistriliigasse ja Eesti-Läti ühisliigasse mineku kasuks.

Teatavasti mängib Eesti meistrivõistluste kõrgematel tasanditel hulk välismaiseid korv- ja jalgpallureid. Viimasel ajal on ka välispassiga võrkpallureid päris palju tekkinud.

Klubijuhid põhjendavad, et ilma välismaise abita ei püsita konkurentsis, Eestis lihtsalt ei jagu mängijaid ja nii edasi.

Tuuakse näiteks, et isegi leedulaste au ja uhkus Kaunase Žalgiris toetub viimastel aastatel enneolematule hulgale välismaalastele. Ja midagi pole katki: tribüünid on pilgeni täis, meeskonda peetakse ikka omaks ja sellele elatakse kaasa.

Minu arvates peaks siiski vahet tegema, millisel tasandil mängitakse. Üks asi on igasugu NBA-d, NHL-id, KHL-id, Euroliigad ja Meistrite liigad, kus mängija rahvusel ja nahavärvil pole tõesti tähtsust.

Teine lugu on aga koduste meistrivõistlustega. Esimene on spordi sugemetega meelelahutus, kus resultaadist tähtsam on soorituste ilu, teine kodukootud võistlus siitkandi “parimate ratsutajate” selgitamiseks.

Spordisõber ehk mäletab, mis juhtus Sillamäe Kalevi ja Infoneti jalgpalli- ning Tarva ja Fausto korvpallimeeskonnaga. Olid tulemused, olid pealtvaatajad, kuid paraku polnud need projektid jätkusuutlikud. A-kategooria filmiks tõusta ei suudetud, aga B-tase ei kõnetanud lõpuks ei pealtvaatajaid ega toetajaid. Kohalik spordisõber kehitas õlgu, kui meeskond püsis küll Eesti meistriliigas medalikonkurentsis, kuid selle eest heitlesid platsil viis võõramaalast ja nende mänguoskus oli selline, et ärahellitatud spordigurmaani see enam ei kõnetanud.

Samasse rappa on muide teel Valga korvpallimeeskond (kas nad järgmisel aastal ikka meistriliigas mängivad?) ja Nõmme Kalju jalgpallimeeskond. Rakvere võrkpalli saatus on samuti igakevadine jututeema.

Ma ei ole välismaalt täienduseks toodud mängumeeste vastaline, aga selle teema peab klubi juhtkond sügavalt läbi mõtlema. Et ei juhtuks nii nagu eeltoodud näidetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles