Vasta mõis kuulub parimate sekka

BNS
Copy
1. september Vasta mõisas.
1. september Vasta mõisas. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Tallinna raekojas kuulutati neljandat korda  välja Eesti parimad mõisad ning oma kategooria parimaks nimetati Vasta mõis, samuti Ida-Virumaal asuv Saka mõis. Tunnustuse said ka Kaagjärve mõis, Pikavere mõis ja Eivere mõis.

Parim mõis koolis on Vasta mõis. Juba 1867. aastast on Virumaal asuv Vasta mõis olnud seotud haridusega, alates 1940. aastast on mõisa härrastemajas asunud kool. Praeguseks on kogu Vasta mõisakompleks kooli osa. Vasta koolis on mõisakeskkond loomulikul moel lõimitud õppekavasse. Toimub giidikoolitus, mõisas toimunud sündmustele ja hoone arhitektuursetele elementidele pööratakse õppeprotsessis tähelepanu.

Aasta kultuurisõber on Saka mõis. Ida-Virumaal asuv Saka mõis pälvis aasta kultuurisõbra tunnustuse tähelepanuväärse tegevuse tõttu baltisakslaste rolli teadvustamisel eesti kultuuriloos ning mälestusmärgi "Umsiedlung" (sks k ümberasustamine) avamise eest Saka mõisas.

Samuti tunnustati riigimetsa majandamise keskust (RMK) Keila-Joa mõisapargi renoveerimise eest ja Riin Alatalut kolme Balti riiki ühendanud mõisatutvustusmängu "Visit Baltic Manors" korraldamise eest.

Eesti Mõisate Ühenduse presidendi, Keila-Joa lossi omaniku Andrei Dvorjaninovi sõnul on tunnustusürituse eesmärk laiemalt teadvustada mõisate olulist rolli Eesti ajaloos ja kultuuris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles