Pioneerid rajasid Kevadtormil silla üle Kunda jõe

Kristi Ehrlich
, tegevtoimetaja
Copy
Üle Kunda jõe ehitatud sild.
Üle Kunda jõe ehitatud sild. Foto: Karl Alfred Baumeister / Eesti Kaitsevägi

Pioneeripataljoni reservrühm rajas Kohala küla läbivale Kunda jõele silla, et värskendada erialaseid teadmisi ning võimaldada sealsetele talunikele otsepääs põldudele.

"Õppuste eel küsiti kooskõlastusi kinnistute peal paiknemiseks ja manöövrite läbiviimiseks. Siis tuligi jutuks, et äkki saaksime koostöös selle silla korda teha, et rasketehnikaga oleks võimalik üle jõe liikuda," ütles põllumajandusettevõtja Arti Silm. "Üllatavalt kiiresti on see asi teoks saanud. Tegime natukene eeltööd, mõni päev kõva tegemist ja paistab, et juba õhtuks on sild valmis."

Silla ehitamisel kasutati kohaliku puidutööstuse saematerjali. Pioneeride arvutuste kohaselt jääb silla kandevõime 45 tonni juurde. Peamine prognoositav kasutus saab olema lähistel asuvate talunike poolt, kelle tehnika ja hoonestus alaga piirneb. Varasemalt oli jõe ületamiseks tarvilik ligi kümnekilomeetrine ümbersõit.

"Meil on siin kõik reservväelased – osa viis aastat ja teised kaheksa aastat tagasi ajateenistuses käinud," ütles pioneeripataljoni reservrühmaülem lipnik Siim Hovintalo. "Teeme rõõmuga tööd, mille tulemus on nii käega katsutav kui kasuks kohalikele."

1. jalaväebrigaadi pioneeripataljonis õpetatakse sõdureid miine paigaldama, käsitsema ja lahingdemineerima. Samuti õpitakse välikindlustamist, pioneeritehnika kasutamist, tõkete ja sildade rajamist. Lisaks pioneeri-erialale saavad ajateenijad ka jalaväelase ettevalmistuse.

29. aprillist kuni 17. maini kestva kaitseväe õppuse Kevadtorm 2019 põhiraskus langeb eelkõige Lääne-Viru ja Ida-Viru maakonnale, kuid puudutab ka Harju- ja Jõgeva maakondi. Õppuse põhitegevus toimub Alutaguse, Lüganuse, Jõhvi, Toila, Vinni ja Viru-Nigula valla ning Kohtla-Järve, Sillamäe ja Narva-Jõesuu linna territooriumil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles