Juhtkiri: Jabur olukord Papiaru teel

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Papiaru tee sulgemine raskekaalulistele sõidukitele tähendab piirkonna ettevõtetele päris suurt lisakulu. Mingis mõttes on Papiaru tee ja Näituse tänava ristmiku probleem haldusreformi ehk valdade ühinemise pärand. Enne oli üks Rakvere vald, praegu on teine, mille eesotsas hoopis teised inimesed, kellele selle kandi probleemid vanast ajast tuttavad pole. See loomulikult ei vabanda.

Ilmselgelt ei ole kõnealune ristmik jalakäijatele kõige ohtlikum koht Rakveres ja lähiümbruses. Sajad tuhanded eurod, mis ühe ristmiku sulgemine ettevõtetele aastas maksma läheb, tulevad lõppkokkuvõttes ju meie kõigi taskust, sest mingil hetkel jõuavad need kas siis betooni, liha või teraviljasaaduste hinda. Ja isegi hästi, kui nii läheb, sest must stsenaarium võib tähendada ka töökohtade vähenemist või kadumist.

Millegipärast paistab lool olevat küljes väike väljapressimise mekk. Kui ristmiku (isegi koos kergliiklustee ja korraliku valgustusega) saaks Rakvere valla esindaja sõnul valmis ehitada veidi enam kui veerand miljoni eest (millest 65 000 eurot vallal isegi olemas on), aga ettevõtete aastane kahju võib ulatuda poole miljoni euroni ja üle sellegi, siis tundub, et vald nagu ootaks, et ettevõtted oma rahakotirauad lahti lööksid ja kahjude vältimiseks ise ristmiku remonti panustaksid.

Täna saame targemaks, sest ettevõtete surve vallale tühistada otsus, mis näeb ette ristmik 1. juunist raskeveokitele sulgeda, on suur.

Eestis oleks vaja nii-öelda piiriülest teehaldajat. Ilmselt tekitaks see küll lisabürokraatiat, aga küllap oleks ka nii mõnigi praegune jabur olukord olemata.

Aga loo kokkuvõte on see, et igal juhul on vaja Rakvere põhjapoolset ümbersõiduteed. Tõrremäe Circle K tagant Roodeväljale, nii, nagu seda aastate eest kavandati. Siis oleksid hundid söönud ja lambad terved.

Eestis oleks tarvis nii-öelda piiri­ülest teehaldajat. Ilmselt tekitaks see küll lisabürokraatiat, aga küllap oleks ka nii mõnigi praegune jabur olukord olemata.

Jalakäijat ja ettevõtjat ei lohuta põhjendus, et üks või teine ristmik pole meie territooriumil, naabrid peavad hoolitsema. Nõnda on see Näituse-Papiaru ristmikuga, aga näiteks ka Haljala ja Tapa tee suure ristmikuga Moonakülas, mis on jalakäijatele väga ohtlik, aga mille renoveerimisotsust pilluvad linn, vald ja riik kui surnud Pontut ühest aiast teise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles