Kaadri­tagused kuldsed hetked

Inna Grünfeldt
Copy
Näitus “Eesti film – kaadritagune elu” heidab pilgu filmiajalukku.
Näitus “Eesti film – kaadritagune elu” heidab pilgu filmiajalukku. Foto: Vladislav Musakko

Näitusega “Eesti film – kaadritagune elu”, mida saab vaadata Rakvere Teatrikinos ja teatri kohvikus, tähistatakse Eesti Kinoliidu 55. sünnipäeva. Kaadritagused hetked pärinevad paljudest tuntud ja armastatud filmidest.

Fotonäitus on kummardus filmitegijatele, kelle väsimatu töö on aidanud hoida ja tutvustada eesti kultuurile olulisi väärtusi.

Näitus seab fookusse inimesed, kes kaamerate taga toimetavad, ja ühes nendega erilised hetked, mis kuuluvad linateose sünni juurde.

Kinoklassika kulissidetagused kaadrid on tabanud eesti parimate fotokunstnike kaamerasilm. Välja on pandud Andres Teissi, Tõnu Talivee, Patrik Tamme, Vahur Puigi, Villu Reimani, Raivo Tiikmaa, Herkki-Erich Merila, Heikki Leisi, Tõnu Nooritsa, Viktor Menduneni, Riina Varoli ja Martin Lazarevi looming.

Rakvere teatri peakunstnik Eveli Varik ütles, et näitus kätkeb eesti filmikunsti arengu õndsamaid hetki. “Kaadrites kaadritagusest elust on esile toodud režissöörid, operaatorid ja muidugi ka näitlejad. Fotodel on näha mikrofonid ja kaamerad ehk kuidas filmiloomise protsess käib. Mustvalge foto annab seda eriti hästi edasi,” kõneles Varik. “Ja muidugi on kõik jäädvustajad suurepärased fotograafid,” lisas ta ning soovitas vaatajail kindlati lugeda piltide juures olevaid tekste.

Kaadreid on paljudest tuntud filmidest – vanemad ülesvõtted on näha kinomajas ja uuemad kohvikus.

Põnevaid hetki on tabatud filmide “Viimne reliikvia,” “Naerata ometi” ja “Kõrboja peremees” võtetelt, esindatud on “Kaleva hääled”, “Hukkunud Alpinisti hotell”, “Must alpinist”, “1944”, “Roukli”, “Päevad, mis ajasid segadusse”, “Sigade revolutsioon”, “Klassikokkutulek” ja rida teisi filme.

Mööda Eestit ringelnud näitus “Eesti film – kaadritagune elu” jõudis Rakverre Hiiumaalt ning seda saab vaadata augustikuuni.

Näitus "Eesti film – kaadritagune elu" heidab pilgui filmiajalukku.
Näitus "Eesti film – kaadritagune elu" heidab pilgui filmiajalukku. Foto: Vladislav Musakko
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles