Kuidas ära tunda liigesehaigus ja leida tõhus ravi?

Katrin Uuspõld
Copy
Labakäe liigestele on tekkinud artroosisõlmed, haiguse arenedes liiges deformeerub, sõrmed kõverduvad. Kõige suurem vaenlane sellistele kätele on külm ja niiskus korraga.
Labakäe liigestele on tekkinud artroosisõlmed, haiguse arenedes liiges deformeerub, sõrmed kõverduvad. Kõige suurem vaenlane sellistele kätele on külm ja niiskus korraga. Foto: Shutterstock

Põletikulist liigesehaigust ei saa ennetada, küll saab kiire diagnoosimise ja ravi alustamisega ennetada liigesekahjustusi ja töövõime kaotust. Liikumine on liigesehaigete tervise alus – lisaks arsti määratud ravimitele on oluline teha õigeid liikumisharjutusi.

Reuma mõiste tõi 19. sajandi lõpus eesti keelde doktor F. R. Kreutzwald oma “Kodutohtris”, nimetades nõnda moodsamalt rahvapärast luuvalu, mida kutsuti ka lendvaks ja jooksvaks.

Ida-Tallinna keskhaigla reumatoloog doktor Karin Laas ütleb, et reuma ei tähista konkreetset haigust, kuigi kõnekeeles vahel märgitakse sellega reumaatilist palavikku, reumatoidartriiti, liigesehaiguseid. Tänapäeval teatakse üle 120 reumaatilise haiguse, mille üheks sümptomiks on luu- ja liigesevalu, toesevalu, muutlik valu peamiselt liigeste ja luude piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles