Erakorralise meditsiini osakonda pöördujate hulk on taas kasvanud

Kristi Ehrlich
, tegevtoimetaja
Copy
Rakvere haigla erakorralise meditsiini osakond.
Rakvere haigla erakorralise meditsiini osakond. Foto: Meelis Meilbaum

Haiglate erakorralise meditsiini osakonda (EMO) pöördunud patsientide arv kasvas taas, olles viimaste aastate suurim, selgus tervise arengu instituudi eile avaldatud andmetest. 2018. aastal pöördus EMO-sse 492 312 inimest ehk keskmiselt 1350 päevas.

Kui aastatel 2015–2017 erakorraliste patsientide arv vähenes, siis mullu see taas suurenes, ületades eelnenud aastate patsientide hulka nelja protsendi võrra.

Patsiente oli rohkem nii laste kui ka täiskasvanute seas, vastavalt 2,5 ja neli protsenti.

Viimati oli erakorraliste patsientide arv suurim 2014. aastal, küündides 482 231 visiidini, mida 2018. aasta visiidid ületasid kahe protsendi võrra.

2018. aastal osutas erakorralist meditsiiniabi 19 haiglat. Erakorraliste patsientide arv suurenes enim üldhaiglates – 8,5 protsenti. Piirkondlikes haiglates oli kasv 2,5 ja keskhaiglates kolm protsenti võrreldes eelnenud aastaga.

Sarnaselt varasemate aastatega pöördusid patsiendid kõige enam EMO-sse ise (73 protsenti). Viiendik patsientidest toodi kiirabiga ja teistest raviasutustest suunati erakorralisse vastuvõttu kuus protsenti.

Ülejäänud ligi kaks protsenti patsientidest tulid EMO-sse politseinike saatel või tagasikutse korral, näiteks seisundi halvenemise või korduva protseduuri puhul, või juhul, kui erakorralist abi vajas haigla oma tervishoiutöötaja. Teistest raviasutustest suunatud patsientide või muul viisil saabunute arv aga vähenes.

Enamik erakorralise meditsiiniabi patsientidest saadetakse pärast esmaabi osutamist koju ja viiendik neist jäävad haiglaravile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles