Gaasi kõrge hind tõstab küttekulud lakke

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Selle küttehooaja kaks esimest külmemat kuud on möödas ning praegu koostavad raamatupidajad detsembrikuu küttearveid, millel kajastuvad numbrid on oluliselt suuremad kui mullu.


Alates möödunud aasta novembrist hakkasid ASi Rakvere Soojus hoolduspiirkonnas kehtima uued soojusenergia piirhinnad: Rakvere võrgupiirkonnas 1128,90 krooni MWh ja Näpi võrgupiirkonnas 1151,72 krooni MWh, millele lisandus 18% käibemaks.


Hinnatõus oli karm, sest võrreldes mullusega, tuleb tänavu kütte eest ligi poolteist korda ehk 48% rohkem tasuda.

Hinna kinnitas Rakvere linnavalitsus möödunud aasta suvel.

Hinnatõusu põhjustas Venemaalt ostetava maagaasi hinna tõus. Gaasi hind oleneb omakorda maailmaturul müüdavate naftasaaduste maksumusest.

Teatavasti tõusis eelmise aasta teisel poolel nafta hind enneolematult kõrgele, mis tõstis ka maagaasi hinda.

ASi Rakvere Soojus juhiabi Piret Varese sõnul on uus hind kehtinud kaks kuud ning seni pole veel teada, kuidas see mõjutab klientide maksevõimet.

Varese ütlusel novembrikuus maksuvõlglasi ei olnud. Kuigi mullune detsember oli mõnevõrra külmem tunamullusest, ei olnud soojatootmine selle tõttu oluliselt suurem.

Poolteist korda rohkem
Rakveres Võimla tänav 3 asuva korteriühistu juhatuse liikme Viktor Davõdovi sõnul on nende majas alates möödunud küttehooajast uus, umbes
60 000 krooni maksma läinud soojussõlm.

Kasu on tuntav, sest küttekatkestusi pole enam olnud ning kaebusi külmade korterite pärast samuti.

Ta ise elab kahetoalises 36ruutmeetrises korteris ning novembrikuu küttearve oli 1000 krooni kuus. Eelmisel kütteperioodil tuli maksta 600-700 krooni kuus.

Viktor Davõdovi jutu järgi nende majas küttevõlglasi pole, sest ollakse aru saanud, et soojuse eest tuleb maksta.

Laada tänav 25 kahetoalises 41ruutmeetrises korteris elav Lydia Peinar ütles, et tema novembrikuu küttearve oli 1025 krooni, aasta tagasi samal ajal maksis ta 820 krooni.

Määrab ostetava gaasi hind
Rakvere abilinnapea Ran­nar Vassiljev, kes on ASi Rakvere Soojus nõukogu liige, ütles, et Rakvere Soojus ostab gaasi ASilt Eesti Gaas, kes omakorda tarnib seda Venemaalt.

Hinnakujundusel arvestatakse viimase kuue kuu keskmist küttehinda, ja kuna tegemist on kuuajase nihkega, käib jutt sisuliselt seitsme kuu hinnast.

Arvestades asjaolu, et maailmaturul on viimasel ajal nafta hind langenud, on ka kütte hind Rakvere Soojuse jaoks soodsam ning nafta hinna püsimisel praegusel tasemel peaks AS Rakvere Soojus saama kevadeks oluliselt odavamat gaasi kui sügiseks.

"Rakvere linnavalitsus korrigeerib soojahinda kaks korda aastas kolmekuulise etteteatamistähtajaga, nii on järgmisel suvel võimalus kehtestada uus hind uueks kütteperioodiks," sõnas Vassiljev.

Vastavalt linnavalitsuse otsusele saab Rakvere Soojus korrigeerida hinda ainult sisseostetava kütte arvelt, oma tegevuskulusid ei saa ta lähima paari aasta jooksul tõsta, mistõttu on soojustorustiku ja katlamajade juures tehtavad tööd viidud miinimumi.

Praegune soojahind kehtib kogu kütteperioodil, hoolimata igasugustest hinnakõikumistest talve jooksul.

Rakvere linnavalitsus viis sisse korra, et kui ostetava gaasi hinnakõikumiste tõttu teenib AS Rakvere Soojus põhjendamatult kõrget kasumit või kannab suurt kahjumit, korrigeeritakse selle arvel alles järgmise kütteperioodi hinda.

Sellega tuleb praegu soojaostjatel arvestada, et kui gaasi hind maailmaturul võib langeda, saab selle tulemust uue hinna kehtestamisel arvestada alles järgmiseks kütteperioodiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles