Teatrisaalis toimub balansseerimine traagilise ja koomilise piirimail (1)

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Lembit Peterson jõuab lavastusega "Isa" Rakvere teatri lavale.
Lembit Peterson jõuab lavastusega "Isa" Rakvere teatri lavale. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/PM/SCANPIX BALTICS

Neljapäeval, 24. mail kell 19 näeb Rakvere teatris Florian Zelleri näidendit “Isa”.

Mis toimub selles korteris? Kas vana mehe tütar ütles tõesti, et jätab mehe üksi Pariisi ja kolib ise Londonisse? Või mõtles mees selle välja? Kas see neljakümnendates mees, kes liigub ringi elutoas ja köögis, on tundmatu või tuttav, keda vana mees enam ära ei tunne? Ja kas korter on ikka vana mehe oma või usub ta, et on kodus, kuigi tegelikult on kuskil mujal? On ta omade või võõraste juures?

Autori sõnul on näidend pusle, milles on alati üks tükk puudu, ja keegi ei tea, missugune. Peategelane André otsib muutuvas maailmas inimesi, kes räägiksid tõtt, ja püüdleb totaalsest kaosest hoolimata totaalse selguse poole. Näidendi autor, noor prantsuse romaani- ja näitekirjanik Florian Zeller kirjutas 22-aastaselt oma esimese romaani “Kunstlumi”, võitis aastal 2004 oma kolmanda romaani “Kurjuse võlu” eest maineka kirjandusauhinna Prix Interallié. Ta on saavutanud tuntuse ka näitekirjanikuna.

Zelleri “Isa” pälvis 2014. aastal Prantsuse kõige olulisema teatripreemia Molière’i auhinna parima näidendi kategoorias. Praegu on ta üks mängitumaid autoreid Euroopas ja mujal.

Lavastaja on Maria Peterson, mängivad Lembit Peterson, Liina Olmaru, Andri Luup, Marius Peterson jt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles