Galerii: Aseris laiuv masuudireostus, millega riik püüab tasa ja targu võidelda 

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Masuudireostuse olukord eelmisel neljapäeval Aseris.
Masuudireostuse olukord eelmisel neljapäeval Aseris. Foto: Erakogu

Ligi kuu aega tagasi Viru-Nigula vallas Aseris avastatud masuudireostuse puhul on kohalikud elanikud heitnud riigile ette saamatust. Sel neljapäeval kohtusid keskkonnaga seotud ametkondade ja valla esindajad, et arutada Aseri jääkreostuse hetkeolukorda ja leida lahendusi, mis saab riigile kuuluvast kinnistust ja merepõhjast.

Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul rääkis, et keskkonnainspektsiooni, keskkonnaameti, keskkonnaministeeriumi ja Viru-Nigula vallavalitsuse esindajad arutasid, milline on riigi võimekus reostuse likvideerimiseks. 

Samuti analüüsiti, milliseid uuringuid ja eksperte oleks võimalik kaasata riigimaa ja merepõhja seisundi hindamiseks. 

"Keskkonnaministeeriumil on plaanis lisada riigile kuuluva maa Mere tn 4//8//11//13//15, merepõhi sadama kõrval ja rannaala riigi reservmaal teadmata staatusega jääkreostusobjektide inventariseerimise nimekirja, et uurida, kas reostus on sinna edasi kandunud," ütles Tuul.

Keskkonnainspektsiooni ettekirjutuse kohta, mis edastati maaomanikule Aseri Sadamale 24. aprillil ja mille täitmise tähtaeg oli 6. mail, sõnas Tuul, et see on tänaseks täidetud. Ettekirjutuse järgi oli Aseri Sadam kohustatud tõkestama saaste leviku merre, puhastama naftasaaduse reostuse, viima ohtlikud jäätmed käitlusse.

Keskkonnainspektsiooni Lääne-Virumaa büroo juhtivinspektor Marit Mändmets lausus, et Aseri Sadama väljakaevatud pinnas on ära koristatud, reostus tõkestatud ja lekked merre puuduvad. "Mis puudutab varasemat ettekirjutust, millel on õiguskaitse, siis tegelikult on asunud ettevõte ka selles osas tegutsema. Mahuteid on hakatud lahti kaevama, et selgitada, kas reostus on levinud kaugemale," sõnas keskkonnainspektsiooni esindaja. 

Mändmets viitas eelmisel tehtud ettekirjutusele, kus paluti eemaldada varasem saaste ja jääkreostus. Tähtaeg oli 1. mai 2019. Aseri Sadam vaidlustas aga ettekirjutuse kohtus, kuid sellest hoolimata on sel täitmise kohustus jõus. 

Keskkonnainspektsioon lubas, et kontrollib jätkuvalt ka tegevusi kinnistul Mere tn 17.

Kohtumisel osalenud Viru-Nigula valla esindaja, majandusvaldkonna juht Raido Tetto ütles, et nende jaoks on oluline, et keskkonnainspektsioon kinnitas, et merre reostust enam ei lähe. "Ootame, et Aseri Sadam saab keskkonnainvesteeringute keskuselt toetust ja saab pinnasereostuse täielikult ära likvideerida," sõnas Tetto. 

Keskkonnainvesteeringute keskus teeb Aseri Sadama toetuse kohta otsuse juunis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles