Politsei jahib teedel roolijoodikuid

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud kontrollivad Rakveres Kreutzwaldi tänaval sohvreid.
Politseinikud kontrollivad Rakveres Kreutzwaldi tänaval sohvreid. Foto: Tairo Lutter

Sel nädalal jahivad politseinikud üle Euroopa narko- või alkoholijoobes sohvreid.


Lääne-Virumaa mundrikandjad aga tegid otsa lahti juba eelmise nädala laupäeva õhtul, mil kell üheksa alanud politseireid kestis kella viieni järgmisel hommikul. Maakonna teedel ja tänavatel kontrollis sõidukijuhte 30 politseinikku, kaheksa tundi väldanud reidi käigus puhus alkomeetrisse 354 sohvrit.

Rakvere politseijaoskonna pressiesindaja Mari Riina Rist ütles, et tabati 15 õigusrikkujat. Väike-Maarjas jäi mundrikandjatele vahele joobes autojuht. Ühel sohvril polnud ette näidata mootorsõiduki juhiluba.

Politseinikud tabasid viis helkurita jalakäijat ja registreerisid kaks muud liiklusrikkumist. Lisaks tabati veel kuus alkoholijoobes alaealist.

Rakvere politseijaoskonna patrullteenistuse vanem Margo Kukk hindas reidi tulemusi heaks, sest laupäeva ööl ei olnud linnas ühtegi joobes juhti.

Politsei pressiesindaja Risti sõnul hakkas korrakaitsjatele silma üks seik: seltskonda Virma pubisse vedav autojuht läbis edukalt kontrolli, pärast kontrolli aga otsustati millegipärast, et pubisse ei ole mõtet minna, ja keeratigi autol ots ringi.

Politsei ei pööra tähelepanu mitte ainult sõidukijuhtidele, vaid ka jalakäijatele. Eelmise nädala neljapäeval ajavahemikul kella 21–24 jälgisid maakonna politseinikud helkuri kasutamist pimedal ajal. Politseireidil tuvastati üheksa seadusrikkumist: neli helkurita jalakäijat, üks joobes juht, üks joobes jalakäija, üks joobes alaealine ja kahele sõidukijuhile vormistati väärteoprotokoll liiklusseaduse muu paragrahvi rikkumise alusel.

“Kuigi paljudel on helkurid riiete külge riputatud, on siiski veel inimesi, kes ei taha helkurit kanda,” ütles Rakvere politseijaoskonna patrullteenistuse vanem Margo Kukk. Ta lisas, et kui need helkurita jalakäijad oleksid autojuhi rollis, siis nad näeksid, et pimedal teel jäävad nad sageli märkamatuks. “Helkurit peab kandma, see ongi jalakäija parim ja odavaim kaitse,” sõnas Kukk.

Käesoleval nädalal alanud liikluspolitseinike koostöövõrgustiku TISPOL alkoholi- ja narkootikumideteemaline ühisoperatsioon on politsei- ja piirivalveameti juhtivkorrakaitseametniku Riho Tänaku sõnul väga oluline, sest samal ajal pööratakse tähelepanu ühtedele ja samadele liiklusprobleemidele.

“Selliselt koos tegutsemine avaldab suuremat mõju liikluskultuurile kogu Euroopas,” ütles ta.

Alkoholivastast liiklusoperatsiooni korraldatakse tavapäraselt juunis ning detsembris, mil inimesed on pühademeeleolus ning tendents alkoholijoobes rooli istuda suurem. “Tahamegi oma kontrolliva tegevusega meelde tuletada, et alkohol ja rool omavahel kokku ei sobi. Joobes juht on ohtlik iseendale ja ka kaasliiklejatele,” toonitas Tänak. “Näiteid sellest, kuidas sõidukijuht ei ole endale oma tegevusest aru andnud, ei pea kaugelt otsima,” jätkas juhtivkorrakaitseametnik.

"Esmaspäevase kontrollreidi käigus lapsi vedanud bussijuhil tuvastatud joove räägib kõigest muust kui vastutustundlikkusest.”

2009. aastal kontrolliti samasuguse politseioperatsiooni käigus 11 611 sõidukijuhti, kellest 199 olid pruukinud alkoholi ja 11 narkojoobe tunnustega. 2010. aastal kontrolliti kokku 7367 juhti, kellest 211 oli alkoholi- ning üks narkojoobe tunnustega.

2010. aastal juhtus 1047 inimkannatanuga liiklusõnnetust, milles osales 639 joobes sõidukijuhti. Joobes juhtimise tõttu sai surma 19 inimest, neist kümme olid ise avarii põhjustajad ehk autorooli joobes istunud juhid. Seega hukkus joobes juhtide süül üheksa täiesti kõrvalist inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles