Elektrikatkestus vangistas vanema naise lifti

Toomas Herm
Copy
Inimese päästmine liftist.
Inimese päästmine liftist. Foto: Toomas Herm

Täna lõuna ajal kadus Rakvere kesklinnas elekter, Luminori majas jäi lifti kinni vanem naine.

Päästjad murdsid liftiukse lahti ja õnneks oli lift peatunud nii, et liikumiseks kahte karku kasutava naise sai sealt lisavahendite abiga kätte. Et naine ise pisikesest avausest välja pugeda ei julgenud, viidi talle tool. Päästjad tõstsid hädalise koos tooliga liftist välja.

Kiirabitöötajad palusid naisel puhata, kuid hiljuti puusaoperatsiooni läbi elanu seda ei soovinud ja tõusis toolilt püsti. "Kuhu te lähete?" küsis parameedik. "Koju," vastas naine ja hakkas ühe mehe abiga koridoritrepist neljandale korrusele minema. Kiirabitöötajad järgnesid talle, et kannatanu tervis igaks juhuks üle kontrollida.

Päästetöid juhtinud Kunda komando meeskonnavanem Mait Penjam rääkis, et nendele oli see esmakordne kedagi liftist päästa. Kunda komandot kasutati seepärast, et Rakvere komando oli parasjagu muu väljakutsega hõivatud.

Kui lift oleks kinni jäänud täpselt kolmanda ja neljanda korruse vahel, siis Penjami sõnul poleks päästjatel olnud midagi teha. Siis tulnuks oodata voolu taastumist või välja kutsuda liftitehnikud, kes oleksid hakanud lifti nii-öelda piduritega mängides käsitsi allapoole laskma.

Penjami sõnul saab lifti mingil määral liigutada ka kohalikust puldist. Maja esindaja oligi telefonitsi ühenduses liftitehnikutega, kes õpetasid, kuidas puldist lifti liigutada. Paraku see ei õnnestunud. Seega tuli kasutada päästeteenistuse abi.

Penjami sõnul sai lifti välimised uksed avada käsitsi. Teiste uste avamiseks tuli kasutada juba pneumaatilisi päästevahendeid ehk õhkpatju. Seejärel said päästjad anda üle tunni pimedas liftis veetnud vanemale naisele taskulambi.

Penjami sõnul oli see esmakordne sündmus õppetunniks ka päästjatele. Meeskonnavanem tõi näite, et liftiuste avamisel on oluline teha koostööd liftitehnikutega, et uste avamisega ei hakkaks lift omatahtsi liikuma.

OÜ Elektrilevi kommunikatsioonispetsialist Peeter Liik ütles, et elektrikatkestuse põhjustas rike kaabli otsamuhvis ehk ühenduskohas, kus kaabel siseneb alajaama. Elektrikatkestuse tõttu jäi vooluta 2967 klienti, kuid pärastlõunaks olid kõik voolu tagasi saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles