Tapa Valla Lastekoor laulis end Leedus esikohale

Inna Grünfeldt
Copy
Tapa Valla Lastekoor hoidis Leedus Eesti muusikalippu kõrgel.
Tapa Valla Lastekoor hoidis Leedus Eesti muusikalippu kõrgel. Foto: Urmas Saard

Tapa Valla Lastekoor pärjati Leedus Vievises 13. koorikonkursil Mūsų Dainose esikohadiplomiga. Koor võistles 16 Leedu eri piirkondadest pärit kooriga.

Koor valis kolmeks konkursilauluks kaks lugu suvel toimuva laulupeo repertuaarist ja ühe laulu oma varasemast kavast. Esikoha tõid koorile “Õnn ei tule pikutades”, “Maarja kuld” ja “Kõnnin Eestimaa külas”.

Kolmeliikmeline žürii tõstis esile Tapa laste puhast laulmist ja emotsioonidest rikast esitust. Kuulajad nentisid, et kooris, kus laulab nii esimese klassi õpilasi kui ka juba põhikooli lõpuklassis õppivaid noori, on ühtse kõla saavutamine suur proovikivi.

Vievise peaväljakul toimunud festivali lõppkontserdile kulgenud rongkäigus lehvitasid Tapa valla noored sinimustvalgeid käsilippe, suurt lippu hoidis aga lehvimas Jäneda kooli õpilane Johann-Peter Grave. “Ma tahan kõigile näidata, et ka Eestimaa on esindatud,” sõnas noormees.

Leedukeelsed ühislaulud lauldud, kuulutati välja võitjad. Tapa Valla Lastekoori dirigentidele oli esikoht väga positiivseks üllatuseks. “Pärast pingelisi laulupeo eelproove ja ettelaulmisi tekitas see esikohadiplom küll sooja ja hea tunde, et keegi on meie tublisid lapsi ja tehtud tööd positiivselt märganud,” lausus koori dirigent Alina Leopard.

“Vievise laulukonkursil osalemine oligi justkui laulupeole mineku peaproov,” naljatles samuti laulupeo ettevalmistuse tuules olev dirigent Tiiu Tikkerber.

Eestit ja Tapa valda esindasid 22 tublit lauljat. Suurem jagu neist õpib Lehtse koolis, ent lauljaid on ka Jäneda ja Tapa koolist ning naabervallast Aravete keskkoolist. Klaverisaatjana oli kooril kaasas Darja Roditšenko.

Tapa Valla Lastekoor astus teel Vievisese ja tagasi lisaks konkursile üles veel viiel kontserdil, kus kõlasid koorilaulude kõrval ka instrumentaalpalad: kandlel musitseeris Kaisa-Riin Lillevälja, lõõtsal, karmoškal ja mandoliinil Randmar Tuulemäe, plokkflöödil Triin Soosalu ja klaveril Emilia Leopard.

Koorifestivale korraldatakse Vievises juba aastast 2007. Seekordse kooripeo peakorraldaja Audronė Stepankevičiūtė sõnutsi alustati esimestel festivalidel vähem kui poole väiksema arvu kooridega oma kodukandist. “Vievis pole mitte üksnes pika ajalooga geograafiline asukoht Leedus, vaid omab ühe olulise kultuurisündmusega ka kindlat kohta kogu riigis, siia tullakse eri maakondadest ja isegi teistest riikidest. Juba 2. juunil leiab aset sarnane võistulaulmine täiskasvanutele, siis tuleb osalema 31 koori,” rääkis Stepankevičiūtė. (VT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles