Kotli maja valmistub Pandivere päevaks: tulevad tellisenäitus ja kodukohvik

Margus Martin
, reporter
Copy
Paar aastat tagasi käis Kotli majas ja selle ümbruses hoogne talgutöö. Nüüd on Pandivere päeval hoonet külastavatel huvilistel võimalik vaadata, mis on vahepeal maja ees ja sees ära tehtud.
Paar aastat tagasi käis Kotli majas ja selle ümbruses hoogne talgutöö. Nüüd on Pandivere päeval hoonet külastavatel huvilistel võimalik vaadata, mis on vahepeal maja ees ja sees ära tehtud. Foto: Marianne Loorents

Järgmisel laupäeval, 1. juunil tähistatakse Väike-Maarjas varavalgest hilisõhtuni toimuvate ettevõtmistega Pandivere päeva. Oma osa annab sellesse Kotli maja, korraldades näituse "Sellised tellised!" ja avades kodutütarde kohviku.

Näitusel eksponeeritakse Eesti tellisehuviliste kogusid, mida täiendab keraamik Eero Kotli tellisekunst: näidatakse selle tänuväärse materjali ebaharilikke kasutusviise.

Väljapaneku idee autor Eero Kotli tutvustas näituse olemust, öeldes, et tellise, kui ühe vanima inimtehtud ehitusmaterjali kümme tuhat aastat kestnud hiilgeaeg on mööda saamas. "Eestis on läbi aegade olnud vähemalt viissada tellisetööstust või -töökoda. Tellisekogujaid on üle kümne. Praegu on veel alles eksemplare, mida säilitada," kõneles ta. "Paneme Kotli majas vaatamiseks välja hoolikalt valitud ja huvitavamad (meistri)märkidega tellised, mis on leitud-kogutud Eestis. Valdavalt on need kohaliku päritoluga, kuid näha saab ka imporditud telliseid."

Näitus "Sellised tellised!" avatakse Kotli majas laupäeval, 1. juunil kell 12.45, mil väljapaneku koostajad tutvustavad ekspositsiooni ja vastavad külastajate küsimustele. Näitus jääb Kotli majja kogu suveks. Teavet lahtiolekuaegade kohta leiab Kotli maja Facebooki lehelt, kuid külastusaeg on soovitav kokku leppida telefonil 523 6582 või e-posti aadressil kotli.maja@gmail.com.

Lisaks Pandivere päeval avatavale tellisenäitusele võõrustab laupäeva keskpäevast alates kolme tunni vältel Kotli aias külalisi esimest korda kodutütarde kohvik. Müügitulu kasutavad Väike-Maarja kodutütred oma pesa sisseseadmiseks Kotli majja, mis oli kunagi Väike-Maarja naiskodukaitse rühma asutaja ja esimese esinaise Elsa Kotli koduks.

Maja valmis 1933. aastal ja selle projekteeris oma vanematele arhitekt Alar Kotli, kes koos perega sõjaaastatel ka ise seal elas. Täna haldab maja mittetulundusühing Kotli Maja, mis tegutseb eesmärgiga tutvustada Väike-Maarjast pärit tipparhitekt Alar Kotli ja tema pereliikmete mitmekülgset pärandit. Selleks korraldatakse Kotlite mitmesuguste tegevusvaldkondadega seotud koolitusi ja näitusi.

Vabaühenduse peamiseks ülesandeks on Kotlite kodumaja korrastamine ja püsiekspositsiooni avamine. LEADER-meetme, kohaliku omaalgatuse programmi, Eesti Kultuurkapitali, Väike-Maarja valla ja paljude annetajate abiga ning vabatahtlike toel on praeguseks remonditud pool maja esimesest korrusest, vahetatud katus ja seatud sisse kogukonnaköök. Käimas on Alar Kotli autorimööbli koopiate valmistamine näituse tarbeks.

Alar Kotli 110. sünniaastapäevaks valminud mahukat rändnäitust "Sümbolite arhitekt Kotli", mida eksponeeriti 18 kohas üle kogu Eesti, laenutatakse meelsasti soovijatele praegugi väljapanekuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles