Ood armastatud eesti keelele tõi edu

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Mõtteid eesti keelest kui oma südameasjast oskas suurepäraselt väljendada Väike-Maarja gümnaasiumi õpilane Keneli Pohlak. Võistlusel “Ood eesti keelele” saavutas ta teise koha.
Mõtteid eesti keelest kui oma südameasjast oskas suurepäraselt väljendada Väike-Maarja gümnaasiumi õpilane Keneli Pohlak. Võistlusel “Ood eesti keelele” saavutas ta teise koha. Foto: Vladislav Musakko

Kui Keneli Pohlaku eesti keele õpetaja Hannamari Soidla tegi ideerikkale õpilasele ettepaneku osaleda konkursil “Ood eesti keelele”, ei arvanud esmalt nimetatu algul sellest kõige vähematki. Järele mõeldes ... nägi ta võimalust. Pole midagi võimsamat kui luua ülistussõnu meie kauni emakeele auks.

Tubli neiu otsustas eesti keele kõla panna loosse, videosse ja fotodesse. Väike-Maarja gümnaasiumi 11. klassi õpilasel valmis loomevõistluseks kõigepealt üheksast pildist koosnev fotokollaaž. “Tahtsin, et need [fotod] sümboliseeriks eesti keele allkeeli,” sõnas Keneli Pohlak.

Teadmised allkeeltest, mida kasutatakse eri olukordades ja paikades eri vestluskaaslastega, jõudsid neiuni keeleteadlase Tiit Hennoste arvamuslooga “Keelega on JOKK”. Kenelile läks see hinge. Nimelt väitis autor, et kui keelest kaovad allkeeled, tähendab see üht: ka keel sureb tasapisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles