RMK avab Roela käbikuivatis hooajalise teabepunkti

Kristi Ehrlich
, tegevtoimetaja
Copy
Roela käbimaja avab uksed kõigile huvilistele.
Roela käbimaja avab uksed kõigile huvilistele. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Pühapäeval avatakse riigimetsa majandamise keskuse (RMK) Roela käbikuivatis-muuseumis hooajaline teabepunkt, mis võtab kuni 31. augustini külastajaid vastu kahel päeval nädalas.

Kui siiani sai 1928. aastal tollase EV riigimetsade peavalitsuse rajatud käbikuivatit külastada RMK kodulehel registreerunud grupiga või kokkuleppel külaseltsiga Roela Kodukant, siis hooajalise teabepunkti avamisega tekib reedeti ja pühapäeviti võimalus majja ka lihtsalt möödaminnes sisse kiigata.

Roela asub RMK Põhja-Eesti piirkonnas, kuid seda läbivad ka paljud Peipsi põhjarannikule suunduvad külastajad. "Roelast läheb läbi ka RMK uus pikk matkarada, Penijõe–Aegviidu–Kauksi matkatee. Lähimad RMK teabepunktid Oandul ja Kauksis jäävad aga päris kaugele, mistõttu tekkis mõte avada teabepunkt ka Roelas, esialgu kahel päeval nädalas," selgitas RMK Põhja-Eesti teabejuht Tiina Neljandik.

Teabepunktis saab küsida nõu, kuhu minna ja mida looduses teha, seal tutvustatakse loodusradu, telkimisalasid ja muid paiku Lääne- ja Ida-Virumaal ning kaugemalgi.

RMK Roela käbikuivatis-muuseumis saab tutvuda püsinäitusega, mis jutustab omaaegsest käbide kogumisest, kuivatamisest ja metsapuude seemnete varumisest. 2008. aastal renoveeritud ja külastajatele avatud ajaloolises käbikuivatis on alles ja töökorras originaalsed ahjud ning seadmed. Teabepunktist saab ka kaardiga rajalehe, mille abil võib teha jalutuskäigu otse käbimaja kõrval kulgevatel Roela oosi radadel, mis looklevad mööda kõrgendiku harja ja nõlvu põliste mändide ja kuuskede all.

Avamispäeval, 2. juunil saab oosil teha kaasa juhendajaga matka, osaleda ühislaulmisel ja kuulata akordionimuusikat, tutvuda käbimaja ja selle pika ajalooga ning mängida õuemänge.

Lisaks käbimaja kohvikule, mida peab külaselts Roela Kodukant, saab käia ka paljudes teistes Roela kohvikutepäeva raames avatud kodukohvikutes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles