Plekist kellad tiksuvad näitusel hetki ja igavikku

Inna Grünfeldt
Copy
Eveli Variku kellade näitus “Sünnitakse selgusega helguses” raamatukogus.
Eveli Variku kellade näitus “Sünnitakse selgusega helguses” raamatukogus. Foto: Meelis Meilbaum

Lääne-Virumaa keskraamatukogus tiksub 33 kella, igaüks oma aega. Eveli Variku loodud ajanäitajad on loodud Rakvere Kolmainu kiriku vanast katuseplekist.

Igal sihverplaadil terendavad Suokassi või kirjutajanime Liv taha peituva Eveli Variku luuleread.

“Poleks arvanud, et minust saab kellakunstnik,” sõnas Eveli Varik. “Kell on äge asi – sulandub interjööri ja samas näitab aega,” lausus ta.

Ta jutustas, et kellaidee hakkas tiksuma, kui oli vaja luua kujundus Eesti vabariigi sünnipäeva puhuseks Rakvere linnapea vastuvõtuks. Et Rakvere teatris ja rahvamajas eksponeeritud ajanäitajad leidsid vaatajatelt head vastuvõttu ning osa ka tee koduseintele, küpses plaan teha neist omaette näitus. “Ühest asjast hakkab asi jooksma ja muudkui areneb,” märkis Varik, kel teoksil kellasari, mille igale eksemplarile tuleb Kolmainu kiriku kujutis.

Kellaideest vaimustus kunstniku sisearhitektist vend Üllar Varik, kelle tellimusel valmis ühe interjööri jaoks sari merelauluridadega kelli. “Vend ütles, et tänapäeval, kus kõik vaatavad kella telefonist, võiks nüüdisaegses kontoriruumis olla ajanäitaja seinas,” nimetas ta.

Kunstnikest õel ja vennal on mõttes ühisnäitused Tallinnas ja Tartus, kus Eveli Varik tooks vaatajate ette kellad ning Üllar Varik maalid. “See oleks tema taastulek maalikunstnikuna,” sõnas Eveli Varik.

Raamatukogus näitusel “Sünnitakse selgusega helguses” eksponeeritud kellad pani kunstnik käima, ent igaüks näitab eri aega. “See näitus on väga sümboolne Rakverele,” ütles Eveli Varik. “Inimesed loevad tekste, kella ajatut sõnumit.”

Eveli Variku kellade näitus "Sünnitakse selgusega helguses" raamatukogus.
Eveli Variku kellade näitus "Sünnitakse selgusega helguses" raamatukogus. Foto: Meelis Meilbaum
Eveli Varik sättis raamatukogus paika kellade näitust "Sünnitakse selgusega helguses".
Eveli Varik sättis raamatukogus paika kellade näitust "Sünnitakse selgusega helguses". Foto: Meelis Meilbaum
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles