Kiri: vabariigi valitsus ei väärtusta õpetajaid

Reemo Voltri
Copy
Kiri lugejalt.
Kiri lugejalt. Foto: Kamilla Selina Lepik

Riigikogu infotunnis teatas Eesti vabariigi peaminister Jüri Ratas, et õpetajate palkasid järgneval neljal aastal ei tõsteta. Samuti ei nähta ette palgatõususid mitmes teises avaliku sektori ametis, loobuti ka teadusrahade üheprotsendilisest tõusust. Õpetajad näevad selles suurt ohtu hariduse kvaliteedile Eesti riigis.

Pean riigieelarve strateegia võimalikke tagajärgi ülimalt tõsisteks, peamiseks mureks on Eesti hariduse kvaliteedi langemine, kui riik ei suuda tagada konkurentsivõimelisi tingimusi heade kõrgharidusega õpetajate pealekasvule. Õpetajate järelkasv on juba praegu ebapiisav ja seda just eelkõige konkurentsivõimetu palga pärast. Meil on üle kahe korra rohkem üle 60 aasta vanuses õpetajaid kui õpetajaid vanuses alla 30. eluaastat. Eesti õpetajate keskmine vanus on OECD riikide kõrgeim.

Kõiki neid näitajaid arvestades võime õpetajate järelkasvu pidada katastroofiliseks. Me ei saa tagada sellistes tingimustes Eestis sama head haridust, millega oleme siiani harjunud ja mida ülejäänud maailmas eeskujuks seatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles