Juhtkiri: saunapidu: pros and cons

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Eesti, ühtlasi Rakvere esimene saunafestival on läbi. Nagu kiitis Rakvere meer Marko Torm teleekraanil uudistes, oleme alati avatud kiiksuga üritustele ja seda kindlasti saunafestival ka oli. Kahepäevane ihuharimise pidu, kuhu tuldi kokku üle riigi ja suisa välismaalt, liigitub kindlasti omanäoliste ettevõtmiste sekka.

Aga nagu ikka, on järgmisteks aastateks ehk võimalik midagi kõrva taha panna, et siis teistmoodi teha. Arvestades seda rahvahulka, keda võõraste inimestega koos saunatamine ja higistamine ei kõneta, oli siiski kaunis kurb, et Rakvere ilus avar keskplats oli linna suurimaks pidupäevaks ja suve tähtsaimaks ürituseks aiaga piiratud.

Kaunil suveõhtul oli kuidagi nukker pärast kontserti Kirikupargis koju minna. Rahvas valgus pargist Keskväljakule, aga seal polnud enam midagi peale hakata, sest ala oli avatud vaid saunahuvilistele. Berliini Trahteri terrassilgi polnud mõnus olla: mis neist poolpaljastest kogudest läbi piirdeaia ikka vahtida.

Järgmisel aastal võiks plaanida saunafestivali juulikuusse, et see tooks linna suikuvasse kultuuriellu orelipooltundide kõrval pisut elevust.

Toimumiskoha üle nurisesid needki, kes saunafestivali alale pääsemiseks pileti olid lunastanud: päris paljud saunatajad olid hädas, sest olid tulnud tänavajalatsitega ja paljajalu saunast sauna liikuda oli vaevaline, kuna platsil oli talvisest lumetõrjest omajagu kivikesi, mis astumise valusaks tegid, lisaks olid tumedad kivid päikese käes tulikuumaks küpsenud. Samas tuleb aru anda, et ega Rakveres sellist kohta, kus saunafestivali korraldada saaks, eriti mujal polegi. Saunatamise juures on paraku oluline vee ja kanalisatsiooni olemasolu, isegi kui see tähendab, et saunaline ei saa leiliruumist paljajalu otse murulapile astuda.

Järgmisel aastal võiks plaanida saunapeo juulisse, et see tooks linna suikuvasse kultuuriellu orelipooltundide kõrval pisut elevust, aga ei võtaks Keskväljakul patseerimise mõnu linna sünnipäevaks siia saabunuilt. Ning võimaldaks teha fotosid jalgratta kõrval seisva poisiga, kes seekordse festivali ajal seisis õnnetult, nina vastu piirdeaeda.

25 000 eurot linna raha sai ihuharimisele kulutatud. Loodetavasti ei hoia Rakvere linn tulevikus tagasi ka vaimu harivate ürituste heldelt toetamisega: peagi on tulemas filmifestival, uuel aastal teatrifestival. Elagu raamidest väljuv kultuur!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles