Esimesed jalgratturid on juba matsu ära saanud

Toomas Herm
Copy
Esimesed jalgratturid maakonnas on juba sattunud liiklusõnnetusse.
Esimesed jalgratturid maakonnas on juba sattunud liiklusõnnetusse. Foto: Politsei

Sel kuul on Rakveres toimunud juba kaks liiklusõnnetust, kus üheks osaliseks on jalgrattur, ja seepärast palub politsei olla kõigil liiklejatel eriti tähelepanelik.

Kohe kuu alguses sõitis jalgrattur otsa ülekäigurajal teed ületanud jalakäijale, vigastada said mõlemad. Teises õnnetuses ei märganud autoga hoovist välja sõitev juht paremalt lähenevat jalgratturit ja sõitis talle ette. Jalgrattur kukkus, kuid õnneks pääses ta vigastusteta. Küll aga sai kannatada jalgratas.

Rakvere politseijaoskonna välijuht Margo Kukk manitses sohvreid, et suvekuudel, kui tänavapildis on rohkem jalgrattureid, oldaks tähelepanelik. Hoolivus kaasliiklejate suhtes hoiab ära nii mõnegi õnnetuse.

Et kokkupõrkel jalgratturi ja auto vahel on kannatajaks pooleks alati esimene, võtsid korravalvurid varakult suurema tähelepanu alla ka kergliiklejad. Maikuu jooksul vaatasid mundrikandjad maakonnas hommikuti enne tundide algust 21 kooli juures üle jalgrattad, millega lapsed kooli tulid.

Politseinike tähelepanu oli suunatud jalgrataste varustusele: helkuritele, kelladele ja piduritele. Samuti vaadati, kas alla 16-aastased, kellel kiivri kandmine on kohustuslik, seda ka kannavad. Ja kas kiiver on nõuetekohaselt kinnitatud. Samuti kontrolliti noorte jalgratturite juhiluba.

Kokku vaadati üle 535 jalgratast ja ratturit. Märgiti üles 204 puudust – kas ratas ei vastanud nõuetele või jalgratturil ei olnud kiiver nõuetekohaselt kinnitatud. Ratturid, kelle sõiduvahendil esines puudusi, kutsuti nädala pärast uuesti politseinikele oma rattaid ette näitama.

Korravalvureid tegid kurvaks juhtumid, kus lapsevanem koos lapsega märkas kooli juurde tulles politseinikke ja üheskoos peideti seepeale ratas nurga taha. Politsei tuletab lastevanematele meelde, et poest ostetud uuel rattal ei pruugi nõutavat turvavarustust küljes olla. Mõistlik on sõiduriist üle vaadata ja puuduvad asjad muretseda ning ka rattale panna. (VT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles