Laupäeval on Mädapea mõisas pojengipäev

Katrin Uuspõld
Copy
Mädapea mõisas saab uudistada pojengisorte. Pildil pojeng “Philomele”.
Mädapea mõisas saab uudistada pojengisorte. Pildil pojeng “Philomele”. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Sel laupäeval, 15. juunil avab Mädapea mõis uksed pojengihuvilistele, et neljandat korda pidada pojengipäeva. Mõisa perenaine Marika Vartla ütles, et tänavu on müügis rohkem sorte, kui on olnud varem – umbes paarsada – ning enamikust vaid üks-kaks eksemplari.

“Uued on meil 19. sajandil aretatud Prantsusmaa vanad pojengid,” märkis Vartla.

Huvilistel on võimalik mõisas ka ekskursioonil käia ning vaadata näitust, kuhu lisaks Mädapea mõisale panevad pojengisordid välja Tartu botaanikaaed ja Sulev Savisaar.

Sulev Savisaar tutvustab ka uusi pojengisorte ja seemikuid, Eneli Käger räägib lillede tervishoiust ning Marika Vartla selgitab, kuidas pojengidel vahet teha ja kuidas neid enda tervise turgutamiseks kasutada. “Tegemist on mitu tuhat aastat ravis kasutatud taimega. Juurikaid kasutatakse näiteks epilepsia- ja krambiravis,” ütles Vartla. Ta nimetas ka pojengitinktuuri, mis laseb rahulikult uinuda, annab sügava une, nii et inimene on ärgates tunduvalt energiarikkam. “Aga kindlasti tuleb enne taimede raviks ja söögiks kasutamist saada teadmised,” lisas ta.

Mullu külastas pojengipäeva umbes 600 inimest, tänavu on Vartla sõnul väga mitu rühma huvi üles näidanud, kõiki ei ole võimalik ühel päeval vastu võtta ja nõnda on rühmakülastused broneeritud kahele järgmiselegi päevale.

Mädapea mõisas saab uudistada pojengisorte. Pildil pojeng "Ludovica".
Mädapea mõisas saab uudistada pojengisorte. Pildil pojeng "Ludovica". Foto: Kristjan Teedema/Postimees
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles