Roela vabatahtlik päästekomando tunnistati parimaks priitahtluse edendajaks

Merly Raudla
Copy
Roela vabatahtlikud päästjad pälvisid tubli töö eest rändauhinna.
Roela vabatahtlikud päästjad pälvisid tubli töö eest rändauhinna. Foto: Lauri Lindoja

Nädalavahetusel Pärnumaal Pärnu-Jaagupis toimunud 18. vabatahtlike päästjate foorumil anti aasta parimale päästeala vabatahtlikkuse edendajale Roela vabatahtlikule päästekomandole üle rändauhind Pritsimeeste Pasun.

Tänavune vabatahtlike päästjate foorum keskendus vabatahtlike päästjate ja kohaliku omavalitsuse koostööle kogukonna turvalisuse tagamisel.

"Nii päästeamet kui vabatahtlikud päästjad tegutsevad ühise eesmärgi nimel, mis on turvaline Eesti," ütles päästeameti peadirektor Kuno Tammearu foorumi avakõnes. "Koos moodustame me ühtse ja usaldusväärse päästevõrgustiku, kellel tuleb üheskoos tegutseda ka uute väljakutsetega nagu koduohutus ja elanikkonnakaitse. Vabatahtlik pääste on palju rohkem kui punane auto ja sinine vilkur, päästesündmuste lahendamise kõrval on vabatahtlikud ka kohaliku elu kujundajad, kohaliku kogukonna eestvedajad ja seetõttu üliolulised partnerid nii omavalitsustele kui päästeametile," lisas ta.

Tammearu sõnul on tunnustuse osaliseks saanud Roela vabatahtlik päästekomando pika tegutsemisaja jooksul just oma kogukonna turvalisust väärtustanud ning päästevaldkonda täie tõsidusega suhtunud.

"Tänavu tähistame organiseeritud tuletõrje sajandat aastapäeva," kõneles Tammearu ning sõnas, et septembris 1919 tulid vabatahtlikud ja kutselised tuletõrjeseltsid üle Eesti kokku ja hakkasid omavahel koostööd tegema. See oli üle-eestilise päästevõrgustiku algus. "Organiseeritud tuletõrje algusaastatel olid tuletõrjeseltsid kohaliku kogukonna keskused ja elu kujundajad. Miks ei võiks vabatahtlikud päästekomandod nüüd sama rolli täita? Mitmes kohas juba täidavadki. Nagu Roelas,“ märkis Tammearu.

Roela vabatahtlikud päästjad on valves ööpäev läbi ning sellega tagavad nad väljasõiduvõimekuse viie minuti jooksul peale väljakutse saamist. Eelmisel suvel toimunud ulatuslike metsa- ja maastikupõlengute kustutamisse panustati 225 töötundi. Lisaks aktiivsele päästesündmustel osalemisele leitakse aega ka päästealaseks ennetustööks: eelmisel aastal nõustati oma vallas 200 kodu, käesoleva aasta jooksul loodetakse jõuda kokku ligi 400 kodusse. Kõige selle kõrval korraldatakse ka regulaarseid vee- ja tuleohutuse infopäevi ning juba kolmandat aastat saavad kohalikud lapsed omandada päästealaseid teadmisi Roela vabatahtliku päästekomando noortele suunatud huviringis. 

Roelas nähakse ka kaugemale – lisaks päästealasele tegevusele lüüakse kaasa muudes kogukondlikes tegevustes. Mitmel korral on osaletud lasteaed-põhikoolis ja hooldekodus läbiviidavate evakuatsiooniõppuste korraldamisel, aidatakse erivajadustega ja eakaid inimesi ning nende peresid, osaletakse talgupäevadel ning ollakse iga päev eeskujuks nii noortele kui vanematele. Roela vabatahtlikud päästjad on suure südamega ja pühendunud kohaliku kogukonna liikmed.

Priitahtluse edendamise eest Eesti päästealal antav rändauhind Pritsimeeste Pasun loodi 2005. aastal. Auhinnaga tunnustatakse ja motiveeritakse päästealase vabatahtliku tegevuse eestvedajaid ning väärtustatakse ohutusalast kogukondlikku tegevust ja kodanikualgatust. Rändauhinnaga tunnustatakse üks kord aastas mittetulundusühendust, sihtasutust, seltsingut või üksikisikut silmapaistvate saavutuste eest priitahtluse edendamisel päästealal.

Mullu pälvis rändauhinna Kadrina vabatahtlik päästekomando.

Päästeamet hoiab Eesti inimeste ohutust ja on usaldusväärne partner turvalisuse tagamisel. Päästeamet on suuruselt kolmas valitsusasutus, kus töötab ligi 2200 inimest. Eesti ühtsesse päästevõrgustikku kuulub 72 kutselist ja 118 vabatahtlikku komandot kokku 4100 päästjaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles