Rändauhinna pälvisid Roela vabatahtlikud

Kristjan Halg
Copy
Roela vabatahtlikud päästjad (vasakult) Jaanus Lipvars, Kersti Lipvars ja Kalno Vaarmetsa võtsid tubli töö eest vastu rändauhinna.
Roela vabatahtlikud päästjad (vasakult) Jaanus Lipvars, Kersti Lipvars ja Kalno Vaarmetsa võtsid tubli töö eest vastu rändauhinna. Foto: Lauri Lindoja

Tänavu Pärnumaal Pärnu-Jaagupis toimunud 18. vabatahtlike päästjate foorumil pälvis Roela vabatahtlike päästekomando kui parim päästealal vabatahtlikkuse edendaja rändauhinna Pritsimeeste Pasun.

“Nii päästeamet kui ka vabatahtlikud päästjad tegutsevad ühise eesmärgi nimel, mis on turvaline Eesti,” rääkis päästeameti peadirektor Kuno Tammearu foorumi avakõnes. “Koos moodustame ühtse ja usaldusväärse päästevõrgustiku, kellel tuleb üheskoos tegutseda ka niisuguste uute väljakutsetega nagu koduohutus ja elanikkonna kaitse. Vabatahtlike pääste on palju rohkem kui punane auto ja sinine vilkur, päästesündmuste lahendamise kõrval on vabatahtlikud ka kohaliku elu kujundajad, kohaliku kogukonna eestvedajad ja seetõttu üliolulised partnerid nii omavalitsustele kui ka päästeametile.”

Tammearu sõnul ongi Roela vabatahtlik päästekomando, kes tunnustuse pälvis, väärtustanud pika tegutsemisaja jooksul just oma kogukonna turvalisust ja päästevaldkonda täie tõsidusega suhtunud.

Roela vabatahtlike komando näeb palju vaeva, et olla pidevas valmisolekus. Vabatahtlikud päästjad on valves ööpäev läbi ning tänu sellele suudavad tagada viieminutilise väljasõiduvõimekuse pärast väljakutse saamist. Eelmisel suvel kulutasid nad 225 töötundi ulatuslike metsa- ja maastikupõlengute kustutamisel. Kõigele sellele lisaks suudeti mullu nõustada oma vallas 200 kodumajapidamist, tänavu aga loodetakse seda teha kaks korda rohkem. Samuti korraldab komando regulaarselt vee- ja tuleohutuse infopäevi ning kolmandat aastat järjest saavad kohalikud noored omandada huviringis päästeteadmisi.

Lisaks päästetegevusele lööb komando kaasa teistes kogukondlikes tegevustes. Vabatahtlikud osalevad nii lasteaed-põhikoolis kui ka hooldekodus evakuatsiooniõppuste korraldamisel, aitavad erivajadustega ja eakaid inimesi ning nende peresid, osalevad talgutel ning on iga päev eeskujuks ja abiks nii noortele kui ka vanadele. Roela vabatahtlikud päästjad on suure südamega ja pühendunud kohaliku kogukonna liikmed.

"Kõike on raske kokku võtta, kuid tegutseme ikka võimete piirides ja samamoodi edasi."
Kalno Vaarmetsa, Roela vabatahtlike komando pealik

Roela vabatahtlike komando pealik Kalno Vaarmetsa ütles, et auhinna tähtsust on raske paari sõnaga kommenteerida. “Kõike on raske kokku võtta, kuid tegutseme ikka võimete piirides ja samamoodi edasi,” lausus ta. Vaarmetsa sõnul on komando pika aja jooksul arenenud selliseks, nagu see praegu on. Algul väheste liikmetega komando nimekirjas on nüüdseks kümme vabatahtlikku, kellest neli – sealhulgas kaks autojuhti – on valves ööpäev läbi, et komando oleks võimeline reageerima väljakutsele viie minuti jooksul. Komando kasutada on paakauto ja kustutusauto, mis häda korral mobiliseeritakse. Komando on võimeline saatma välja kustutusauto koos kolmeliikmelise meeskonnaga ning paakauto samal ajal.

Eelmisel aastal tuli auhind samuti Lääne-Virumaale – Kadrina vabatahtlike komando päästjate kätte. Sealt pole auhinnal pikk tee Roela alevikku.

Rändauhind Pritsimeeste Pasun asutati 2005. aastal. Auhind loodi, et tunnustada ja motiveerida päästealase vabatahtliku tegevuse eestvedajaid, väärtustada ohualast kogukondlikku tegevust ja kodanikualgatust.

Rändauhind antakse üle igal aastal mittetulundusühingule, isikule, sihtasutusele või seltsile, kes on silmapaistvate saavutustega edendanud päästealast priitahtlust. Auhinna võitnud Roela vabatahtlik komando on tegutsenud alates 2004. aastast, mil see taasasutati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles