Puhkusele sõites ära lahku kodust uisapäisa

Katrin Uuspõld
Copy
Tallinna Vee aktsiatega kauplemine peatati
Tallinna Vee aktsiatega kauplemine peatati Foto: Ants Liigus

Enne puhkusele sõitmist tasub oma kodu üle vaadata sellise pilguga, et vargal poleks sinna võimalik pääseda ega seal ei saaks tekkida mingit ebameeldivust.

Eesti Korteriühistute Liit annab selleks kümme soovitust.

· Sule korralikult uksed ja aknad. Kontrolli, et enne puhkusele sõitu oleks uksed (sealhulgas rõduuks) ja aknad korralikult suletud. Ei mingeid tuulutusavasid või avatud õhuaknaid! Tee välisukse lukust pärast lahkumist nutitelefoniga kiire klõps – nii pole hiljem muretsemist, kas uks ikka sai lukku keeratud.

· Hoolitse, et elektriseadmed ja kodumasinad oleks välja lülitatud. Nii mõnigi tulekahju on saanud alguse seinakontakti jäetud telefonilaadijast.

· Vaata, et kõik kraanid oleks korralikult suletud ega ükski toru ei lekiks. Mingil juhul ära jäta lahkudes tööle pesu- või nõudepesumasinat!

· Korista külmkapp ja ära jäta toitu kööki roiskuma. Palju toidukraami, sealhulgas leiva ja piima, saab ka sügavkülma panna.

· Ära jaga oma puhkust kogu maailmaga! Kuigi ranna- ja palmipildid meeldivad kõigile, pole kurjategijatel just raske ära arvata, kus sa elad.

· Turva oma kodu: turvalised lukud ja koduvalvesüsteemid aitavad su kodu kaitsta. Osa turvasüsteeme võimaldavad kodus toimuvat ka reaalajas nutitelefoni abil jälgida. Samuti peaks olema sõlmitud kodukindlustusleping, et võimalikud kahjud saaks kaetud.

· Ära jäta asju (jalgratast, lapsekäru, pisiasju vms) koridori või rõdule. Paiguta asjad turvalisse panipaika.

· Hoolitse, et korteriühistul oleks su kontaktandmed. Korteriomandi- ja korteriühistuseaduse kohaselt on korteriomanik kohustatud teatama korteriühistule oma sidevahendite andmed, eelkõige telefoninumbri või elektronposti aadressi. Hoolitse, et korteriühistul oleks sinu värskendatud andmed, et näiteks avarii korral ühendust võtta.

· Vali koduhoidja: see peaks olema keegi usaldusväärne isik, kes peab su kodul silma peal, sel ajal kui ise puhkusel oled. Ta võtab postkastist posti, et täistuubitud postkast kurikaeltele silma ei jääks, kastab vajadusel toataimi, ning kui peaks midagi juhtuma, teavitab sind kiirelt ja on vajadusel ühenduses korteriühistuga.

· Võid paluda koduhoidjal aeg-ajalt kardinaid eest tõmmata, tuld põlema panna või maja ees parklas seisvat autot liigutada – nii ei jää muljet, et korteriomanikud on pikemaks ajaks lahkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles