Kümnendat suve kõlab Rakveres orelimuusika

Katrin Uuspõld
Copy
Vendade Kriisade 1927. aastal valmistatud pillide kuningas on üks Eesti tipporeleid ning selle kõla ja mänguomadusi hindavad professionaalid kõrgelt.
Vendade Kriisade 1927. aastal valmistatud pillide kuningas on üks Eesti tipporeleid ning selle kõla ja mänguomadusi hindavad professionaalid kõrgelt. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kui kümne aasta eest kontserdisari “Rakvere orelisuvi” ellu kutsuti, oli selle üks eesmärke pakkuda linnarahvale tasuta kvaliteetset orelimuusikat Eesti parimatelt organistidelt.

“Rakvere Kolmainu kirikus paiknev vendade Kriisade 1927. aastal valmistatud pillide kuningas on üks Eesti tipporeleid ning selle kõla ja mänguomadusi hindavad professionaalid kõrgelt. Seetõttu on igati loomulik pakkuda sellel regulaarselt ka kvaliteetset kontserdikava lisaks igapühapäevastele jumalateenistustele, mil see pill alati kaunilt ja ülevalt kõlab,” ütles EELK Rakvere Kolmainu koguduse õpetaja Tauno Toompuu.

Koos käesoleva hooajaga saab sarja raames kokku antud 140 kontserti ning musitseerinud on üle 30 organisti üle Eesti, mõned ka välismaalt. Kõlanud on muusikat oreliklassikast nüüdismuusikani, Bachist Pärdini ja improvisatsioonideni välja. Sinna vahele on mahtunud vene romantikuid, itaalia barokki ja eesti regilaulust inspireeritud orelipalu.

Kontserdisarja 10. aasta toob Rakvere kuulajateni nii juba eelmistest aastatest tuttavaid esitajaid kui ka päris uusi oreliartiste. Näiteks eeloleval laupäeval, 22. juunil astub üles organist Kristel Aer, 6. juulil annab kontserdi riigikogu liige ja endine rahandusminister Aivar Sõerd. Sel aastal saab kuulda ka duette, kui 10. augustil esinevad Marju Riisikamp ja Keio Soomelt ning 17. augustil musitseerib Hille Poroson koos Tiia Tennoga.

“Rakvere orelisuve kontserdid on heaks võimaluseks võtta iidse kirikuhoone vaikuses korraks aeg maha, lasta sügaval orelimuusikal oma hinge paitada ning minna pisut puhtama meele ja suurema rahuga oma järgmiste tegemiste juurde,” ütlesTauno Toompuu.

Orelikontserdid algavad kuni augusti lõpuni igal laupäeval kell 12 kirikutornist kõlava Arvo Pärdi kellamänguga ja kestavad 30–60 minutit. Kontserdisarja toetavad Rakvere linnavalitsus ja Eesti Kultuurkapitali Lääne-Virumaa eksperdigrupp, sissepääs kontsertidele on prii. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles