Suve edenedes tõuseb Rakvere turul ka kodumaise kauba osakaal

Alati heatujuline turumüüja Ülle Pärnaste ütleb, et turule tasub tulla ikka hommikupoole - siis on letid lookas, pärastlõunase saabuja jaoks võib valik olla kehvem.

FOTO: Meelis Meilbaum

Eilsel keskpäevasel Rakvere turul oli Ambla maasikakasvataja Gustav Uulandi leti ees pidevalt väike järjekordki – kodumaist maasikat pakuti mitmest sordist. “Maasikat müün alates eelmisest esmaspäevast,” kostis Uuland, kes ühel hektaril kasvatab 17 sorti maasikaid. “Katsetan, millised sordid sobivad meie kliimasse ja jäävad püsima, millised lähevad välja.”

Enamasti müüb ta marju tellijatele kodust, kuid käib ka Rakvere turul. “Kasvatame katteloori all, saame nõnda paar nädalat varem esimese saagi kätte. Ja ostjad käivad isegi Tallinnast järel, sest me ei pritsi oma marja ja see sobib hästi ka lastele,” ütles Gustav Uuland.

Eile olid tal kaasas “Elianny”, “Darselect”, “Asia”, “Salsa” ja “Rumba” lisaks eestlastele enim tuntud “Polkale”. “Rahvas hindab “Polkat”, mis on magus, aga minu meelest tuimalt magus,” nimetas Uuland, kes ise peab lugu “Ventast”.

Eesti maasika kilohind Rakvere turul oli valdavalt viis eurot, Poola maasika kilo sai kätte poole odavamalt (2.50), vaid Rakverele kõige lähemal küpsenud Raadiko talu maasikad maksid kuus eurot kilo.

“Värske Eesti kartul, kurk ja tomat on need, mida praegu põhiliselt ostetakse,” ütles Imre Suraegin. Lõuna-Eestis kasvatatud kartuli kilo maksab 3.50–4 eurot, Hispaania värske kartul 1.50. Mustvees ja Avinurmes kasvanud lühikese kurgi kilo eest tuleb praegu välja käia 2.50, salatikurgi eest 1.80–2 eurot. Värske soola- ja marineeritud kurgi kilo on kaheksa eurot. Eestimaise tomati hind on vahemikus 5–6 eurot, Poolas ja Hollandis kasvanul 2.50–3.50.

Turulettidele on jõudnud ka kodumaine hernes (6–9 eurot kg), porgand (2.50 eurot punt), kaalikas (3 eurot kg), kapsas (2 eurot kg). Tilli ja rohelise sibula kilohind on turul vastavalt kümme ja kuus eurot. Värske mee 0,7-liitrise purgi saab kätte viie euroga.

Tagasi üles