Külli Heinla: nagu igal aastal, oli tööde hulgas kõige rohkem keskpäraseid kirjandeid

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Külli Heinla.
Külli Heinla. Foto: Kevin Kurs

Haljala kooli eesti keele ja kirjanduse õpetajal Külli Heinlal on ligi 40 aasta jooksul kogunenud kogemust nõnda palju, et ilmselt leiab ta kirjandile peale vaadates selle, mida noor inimene soovib oma kirjatükis öelda. 22 aastat eesti keele riigieksamitöid hinnanud vilunud pedagoog on valmis selgitama, mis on põhjus, et riigieksamitulemused laekuvad nõnda hilja, et mõnel pool on lausa aktuski peetud.

Teadmatuses vaevlevatel abiturientidel ja nende lähedastel on igal aastal huulil üks küsimus: miks saabuvad eksamitulemused alati napilt enne lõpuaktust? Kas põhjus on selles, et riigieksameid hindavad õpetajad on ülekoormatud – on eksamitöid liiga palju või noorte sõnaseadmisoskus nõnda kehv, et mõtte mõistmiseks tuleb kirjutatut mitu korda lugeda? Võtab hoopis tulemusterägastiku hindamissüsteemi kandmine omajagu aega?

Kõrvalseisjale tundub, et riigieksamite hindamine on sarnane teie igapäevatööga õpetajana ja kirjandite parandamine läheb teie käes ilmselt lennates. Muidugi valitseb teadmine, et antud punktid võivad kellegi ­tulevikku mõjutada. Esimeseks ülesandeks palun kirjeldage, milline see töö on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles